2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A gombák szerepe a nitrogén-ciklusban - 2010-07-19 23:06:03 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A gombák szerepe a nitrogén-ciklusban

A nitrogénkörforgás egy olyan természetes folyamat, amely hozzáférhetővé teszi a nitrogént az összes élőlény számára. A University of York kutatói felfedezték, hogy az egyik leggyakoribb és ökológiailag is meghatározó gombacsoport fontos szerepet játszik ebben a ciklusban.

Majdnem minden növény valamilyen, a gyökerein élő gombával él szimbiotikus kapcsolatban. Ezt a fajta növény-gomba kapcsolatot mikorrhizának nevezik, melynek leggyakoribb fajtája az ún. arbuszkuláris mikorrhiza (AM), amely a növényfajok mintegy kétharmadára jellemző. A többi gombával ellentétben az AM gombák a cukrokat nem szerves anyag lebontásából szerzik, hanem növényi partnerüktől.

A kutatók azonban meglepődve tapasztalták, hogy az AM gombák mégis képesek lebontani a szerves anyagot, és így nagymennyiségű nitrogénhez jutnak. A gomba önmagában jóval gazdagabb nitrogénben, mint a növény, és a számítások szerint a gyökereken található vékony gombabevonat legalább annyi nitrogént tartalmaz, mint maguk a gyökerek. Mivel a gombafonalak (hifák) sokkal rövidebb életűek, mint a növény, a felfedezés alapján lehet, hogy újra kell gondolnunk a nitrogén-ciklus sebességére vonatkozó ismereteinket.

A kutatócsoport eredményeiről a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) legutóbbi kiadásában számol be.
A kutatók térben elkülönítették a gombát a növényi gyökerektől, majd szerves anyagot adtak a tenyészethez. Stabil izotópok segítségével követték nyomon a szén és a nitrogén forgalmát. A szerves anyagot is lebontó gombák sikeresebben tudtak új növényeket kolonizálni. Ha a szén utánpótlást megvonták úgy, hogy a gazdanövényt letakarták, hogy ne érhesse fény, a gomba gond nélkül szaporodott tovább a szerves anyagon.

A gombák foszforciklusban betöltött szerepe eddig is ismert volt, most azonban a nitrogén körforgásában is felismerték fontosságukat. Az eredmények új növénytermesztési stratégiák kidolgozását is elősegíthetik.

ScienceDaily (July 18, 2010)

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 15, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés