2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A gombák evolúciója gyorsabb, mint azt gondolták - 2010-03-26 08:58:53 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A gombák evolúciója gyorsabb, mint azt gondolták

Egy újonnan napvilágot látott tanulmány szerint az a mechanizmus, amely a baktériumok gyors evolúcióját elősegíti, nem csak náluk, hanem a gombáknál is előfordul.  A folyamat megismerése a kutatók reményei szerint lépéselőnyhöz juttathatja a gyógyszerészeket, hiszen hatékonyabbá válhat a gombaellenes szerek kifejlesztése is.

Az új felfedezés, amelyet a március 18-i Nature folyóiratban publikáltak rámutat, hogy a gombákban is megvan a lehetőség a hirtelen genetikai változásokra, és így addig betegséget nem okozó törzsek válhatnak patogénné a növényekre, vagy akár az emberre nézve is.

„Korábban úgy hittük, a gombákra leginkább a vertikális géntranszfer, azaz a generációról generációra történő öröklődés a jellemző, ami a genetikai változásnak egy jóval lassabb formája”- számol be Michael Freitag, az Oregon State University munkatársa, a cikk társszerzője. „Kutatásaink során azonban felfedeztük, hogy a gombák egy generáción belül is képesek egy másik gombatörzset fertőzőképessé tenni. Valószínűleg alábecsültük ezt a jelenséget, pedig úgy tűnik, hogy a gombák gyorsabban képesek kórokozóvá válni, mint azt valaha is hittük.”

A baktériumok horizontális géntranszferében a kromoszómák és a plazmidok játszanak szerepet. Ennek lényege, hogy a baktériumsejtek egymás közt géneket, illetve egész DNS szakaszokat cserélhetnek ki. A folyamat egyik igen gyakori következménye például az antibiotikum rezisztencia kialakulása. A genetikai anyag kicserélésének ez a lehetősége a gombáknál is ismert, eddig azonban ennek előfordulását igencsak ritkának gondolták. Az új tanulmányban, amelyben három Fusarium faj genom szintű analízisét végezték el, bebizonyosodott, hogy teljes kromoszómák képesek kicserélődni a különböző törzsek között a kórokozó képességgel együtt. Számos Fusarium faj képes mind a növényekben, mind az emberben megtelepedni és ott tüneteket okozni.

Az emberek esetében a gombás fertőzések kevésbé gyakoriak, mint a baktériumok által okozottak, mégis, ha gombafertőzés áll fenn, sokkal nehezebb a kezelés, lévén a gombák közelebbi rokonaink, mint a baktériumok. (A baktériumok prokarióták, míg a gombák eukarióták, akárcsak mi.) Ez a közeli rokonság erősen behatárolja a terápiás lehetőségeket, mivel ami az egyik eukariótának árt, az többnyire a másikat sem kíméli. A gombás megbetegedések igencsak veszélyesek lehetnek az immundeficites betegekre, többek között az AIDS-ben szenvedőkre nézve, esetükben egy ilyen fertőzés akár halálos is lehet.
Freitag szerint az új felfedezést akár a hasznunkra is fordíthatjuk. Segíthet megérteni, hogy bizonyos gombatörzsek hogy alakítanak ki rezisztenciát a gombaellenes szerek - a fungicidek - ellen, és segíthet felvenni velük a harcot. 
A gombás megbetegedések kiemelt jelentőségűek a gabonatermesztésben, világszerte dollármilliárdokat költenek az újabb és újabb típusú patogének elleni küzdelemre.

Egy más nézőpontból a tanulmány rávilágít, hogy az „élet fája” felfogás, ahol a különböző fajok alkotják a fa ágait, mára túlhaladottá vált. Inkább az „élet hálózata” kifejezés tűnik helytállónak, hisz ahogy most bebizonyosodott, a különböző fajok közötti horizontális kapcsolatok sem elhanyagolhatóak.

ScienceDaily (Mar. 22, 2010)

Borsics JózsefCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés