2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A genetikailag módosított növények jótékony hatással lehetnek a hasznos rovarokra - 2012-06-18 15:06:50 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A genetikailag módosított növények jótékony hatással lehetnek a hasznos rovarokra
A Kínai Agrártudományi Akadémia kutatói az utóbbi 20 év, harmincnál is több területről származó adatait felhasználva vizsgálták, hogy milyen hatással van a genetikailag módosított, ún. Bt-pamut a termőterületek rovarvilágára. Ez a régóta termesztésbe vett növény saját maga állít elő egy rovarokra káros toxint, a Bt-toxint, így védett a legfőbb gyapotkártevő, a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója ellen.

Minthogy a GM-gyapotot nem szükséges permetezni, a gyapotföldeken a kártevőkkel táplálkozó katicabogarak, pókok és fátyolkák el tudtak szaporodni, és a környező területekre is jobban átterjedtek. Így a közeli farmok tulajdonosainak is kevesebb rovarirtót kellett használniuk saját földjeiken.

„A transzgénikus Bt-növények a kevesebb rovarölő miatt segíthetik a ragadozó életmódú ízeltlábúak elterjedését az egész megművelt tájon” – nyilatkozta Kongming Wu, a kutatás vezetője.

Az Egyesült Királyságban nemrég tüntetők próbálták megakadályozni, hogy a harpendeni Rothamsted Research kutatóintézetben olyan módosított gabonával kísérletezzenek, mely a levéltetveket elűző anyagokat termel. A kutatóintézet részéről John Pickett az új kínai cikket nagyon érdekesnek nevezte kommentárjában, mivel az rávilágít a módosított növények hasznos rovarokra gyakorolt pozitív hatására.

A brit Mezőgazdasági Biotehnológiai Tanács, mely a GM-növények felhasználásának támogatója, szintén jelentősnek tartja az új tanulmányt, minthogy az segít legyőzni a tévhitet, mely szerint a GM-növények környezetkárosítóak.
2010-ben Paul Mitchell a Wisconsin-Madison Egyetemről már kimutatta, hogy a hagyományos kukoricát termelő farmerek is jól jártak, ha a közelükben Bt-toxint termelő kukoricamezők voltak, mivel az ő földjeikre is több hasznos rovar jutott át. „Ez a cikk is része annak a folyamatban lévő kutatássorozatnak, mely a BT-növények környezetre, gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatását vizsgálja.”

Ugyanakkor a Társaság a Talajért, mely a brit organikus farmereket képviseli, felhívta a figyelmet arra, hogy egy korábbi, 2010-es tanulmány szerint a Bt-toxint termelő növények mellett megjelenhetnek rezisztens mezeipoloskák, így újra rovarirtók használatára késztetve a farmereket.

Forrás: Newscientist, Nature, Kép


2012. június 18.

Walter P. Pfliegler


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés