2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A Föld legmagányosabb élőlényét megtalálták a Halál-völgyben is - 2012-12-19 11:08:34 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A Föld legmagányosabb élőlényét megtalálták a Halál-völgyben is

Teljesen valószerűtlen módon, az elsőként Afrikában, 3,3 km mélyen megtalált mikrobák példányait fedezték fel egy fél világgal távolabb, Kaliforniában. A Candidatus Desulforudis audaxviator (nem hivatalos) nevű baktériumfajt először Dél-Afrika mély aranybányáinak vízzel teli repedéseiben írták le, ahol minden más földi életformától izoláltan él.  Egyedülálló módon, a baktérium a napfény energiája nélkül fejlődött ki, kizárólag hidrogén-szulfátra alapozva anyagcseréjét, amely természetes módon előfordul földfelszín alatti élőhelyén.
 

Egészen eddig, a biológusok úgy vélték, hogy a faj kizárólag Dél-Afrika mélységeiben található meg, bár a fajéval rokon DNS előkerült már Európában, illetve tengerek alatti vulkáni üledékben (és a faj DNS-e nem csak más baktériumokkal, hanem valószínűleg a Archaea csoporttal is rokonságot mutat.)  Ám most, a földmélyi bioszféra feltérképezéséhez tartozó egyik („Census of Deep Life”- a mélység élőlényeinek összeírása ) projekt munkatársai a fenti fajéval 99 %-ban azonos DNS-t találtak, több tízezer km-rel arrébb, Kalifornia keleti részén, a Halál-völgy mellett, 900 méter mély fúrásokban. Duane Moser (Desert Research Institute in Las Vegas, Nevada), úgy véli: „Biztosak vagyunk benne, hogy ugyanazt a mikroorganizmust látjuk.” December 6-án, az Amerikai Geofizikai Egyesület konferenciáján mutatták be eredményeiket, San Franciscóban.

Az élet talál magának utat

„Ha így van, a D. audaxviator – szó szerint: „merész utazó” – megérdemli a nevét. Ha a baktérium Dél-Afrikából származik, talán nem olyan mélyen kezdte evolúcióját, és később került ott egyre mélyebbre és egyre nagyobb elszigeteltségbe” - véli Moser. emellett némelyik példány visszafordulhatott és elérhette a felszínt, talán vízforrásokon át. Onnan aztán a szél elszállíthatta az amerikai kontinensre, ahol a csapadékkal került a földfelszínre újra és került aztán egyre mélyebbre ott is. „Ez a forgatókönyv valóban lehetséges lehet” - mondja Tullis Onstott (Princeton Egyetem), aki az afrikai D. audaxviator - populációkkal sokat dolgozott.

„Alternatívaként felmerül, hogy a föld alatti vízfolyások lehetővé teszik a mélyben élő mikrobáknak, hogy a felszínre kerülés nélkül kolonizáljanak új területeket” – teszi hozzá Jan Amend (Dél-Kalifornia Egyetem, Los Angeles). Az Óvilág és az Újvilág közti utazás még azelőtt végbemehetett, hogy az Atlanti-óceán a két kontinens közé került. „Azt tanították az iskolában, hogy minden életformának szüksége van a Nap energiájára. De ahogy látjuk, az élet még ott is talál utat, ahol a nap több száz millió éve nem sütött – például a Föld vagy a Mars belsejében.” – összegzi Moser."

Forrás: New Scientist, Kép

2012. december 19.

Kettinger Dóra
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés