2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A főemlősök után a madarakról is bebizonyosodott, hogy a szemüket használják kommunikációra - 2014-02-07 16:04:05 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A főemlősök után a madarakról is bebizonyosodott, hogy a szemüket használják kommunikációra

Cambridge-i és Exeter-i kutatók felfedezték, hogy a csókák (Corvus monedula) arra is használják a szemüket, hogy kommunikáljanak egymással. Azt, hogy mi emberek hogyan használjuk a szemünket non-verbális kommunikáció során már alaposan tanulmányozták, azonban szinte semmit nem tudunk arról, hogy egyes madárpopulációk egyedei is alkalmazzák ezt a kifejezésmódot.

A Biology Letters-ben megjelent új tanulmány azt mutatta be, hogy a csókák szemüket figyelmeztető jelzésként használják arra, hogy sikeresen megakadályozzák a versenytársak közeledését a költőládához. Gabrielle Davidson (Cambridge University), a tanulmány vezetője azt mondta: " A csóka szeme nagyon szokatlan. Ellentétben a közeli rokonaival, a varjúval és a hollóval - , amelyek nagyon sötét szeműek - a csóka szeme szinte fehér és az halvány szivárványhártya nagyon feltűnő és elüt a fekete tollazattól.”

A legtöbb madár szeme fekete vagy sötétbarna, de a világos szemek sem ismeretlenek a madarak világában , pl. a verébféléknek mintegy 10 %-a is színes szivárványhártyával  rendelkezik. A kérdés, amit Davidson meg akart válaszolni a következő volt: A csókák használják-e a világos szemeiket a fajtársaival való kommunikációra? Mielőtt elérkezett volna a tavaszi költési időszak, Davidson kietett négy különböző képet ábrázoló fotó közül egyet a 100 db csóka költőláda mellé Cambridge-ben. A képek a következők voltak: fekete 1. (kontroll), 2. egy pár csóka szem, 3. egy pár csóka szeme egy csóka fején, 4. a csóka fejen egy pár fekete varjú szem. Ezután filmre vette a különböző képek hatására viselkedő madarakat. A varjúfélék (Corvidae) családjában tartozó csókák egyedülállóak abban, hogy fák üregeibe fészkelnek. Ezek az üregek természetesek - a madarak nem tudják kivájni a saját fészkeiket, ahogy a fakopácsok, - ezért versenyezniük kell a korlátozott helyekért.

„A kísérletben a mesterséges fészkek közel voltak egymáshoz, sokat veszekedtek , hogy megszerezzék a legjobb fészkelő helyeket. Ami gyakran elindítja ezeket a harcokat az a madár közeledése egy olyan költőládához, amely nem a sajátja.” 40 videó elemzése után Davidson azt tapasztalta, hogy azok a költőládák, amelyek melletti kép egy csóka világos szemét ábrázolta, sokkal jobban visszatartotta a többi csókát a leszállástól, és a madarak kevesebb időt töltöttek a költőláda közelségében. Davidson tanulmánya az első , amely bemutatta, hogy a főemlősökön kívül más faj egyedei is használják kommunikációs eszközként a szemüket. " Korábban nagyon keveset tudtak arról, hogy miért élénk színű egyes madarak szeme. A csókák ezt arra használják, hogy növeljék a fészkük védelmét a vetélytársaktól. Felvetődik a kérdést, hogy ez egyedülálló a csókáknál, vagy más, odúban fészkelő madarak is hasonló módon használják a szemüket? "

Forrás, kép: Phys.org, fotó:
Richard Woods

2014. február 7.

Nemes Nagy Zoltán

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés