2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A férfiak fogamzásgátlásának új lehetőségei - 2011-03-21 19:23:29 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A férfiak fogamzásgátlásának új lehetőségei

A belső fogamzásgátlás leghatásosabb módszere a nők hormonháztartásának befolyásolása a petesejt érés felfüggesztésével. A férfiak hímivarsejtjeinek hormonális úton történő hatástalanítása azonban mindeddig nem volt hatékony. Egy új kutatás eredményei szerint egy női nemi hormon, a progeszteron mutathatja meg az utat, hogy megtalálják a megoldást a férfiak megtermékenyítőképességének gátlására, vagyis a férfi fogamzásgátlásra.

Közüsüléskor a férfiak átlagosan 2-6 ml ondót lövellnek ki, melynek spermiumtartalma meglepően magas: 40 és 400 millió sejtet tartalmaz. Megtermékenyítés során a  milliónyi mozgó  spermium célja, hogy elérjék az egyetlen petesejtet, amit ha sikeresen megtermékenyítenek, kezdetét veszi az új élet kifejlődése. A célhoz az út azonban számos akadály elé állítja a hímivarsejteket: a hüvely cseppet sem spermabarát kémhatása ugyanis nagyrészüket megöli, az életbenmaradtakra pedig még további nehézségek várnak: egyrészt meg kell küzdeniük a méhnyak által termelt nyákkal. Ha ezen átverekedték magukat, át kell úszniuk a méhüregen, majd a petevezőben le kell győzniük a petevezető csillós hámja által keltett mozgást, ami a petesejtet a méhüreg felé hajtaná, és amely mozgás iránya a spermiumok mozgásával ellentétes irányú. Annak a pár ezer ivarsejtnek, akinek sikerült elérnie az érett petesejtet, még meg kell vívnia a végső harcot: a harcot a petesejtért, amit bár többek elérnek, a sok millió sejtből csak egyetlen termékenyíthet meg. 

A spermiumok természetesen nem vakon keresgélik a petesejtet az alagútban, hanem a kémiai környezet irányítja őket. A  célirányos mozgásuk tehát tipikus kemotaxisnak tekinthető. A korábban a Nature-ben publikált tanulmányok
(1)(2) rámutatnak, hogyan érzékelik a hímivarsejtek a női nemi hormonként ismert progeszteront, melyet a petefészek sejtjei termelnek a petesejt érése során. Ez a hormon irányítja a spermiumokat a petesejthez, és többek között szerepet játszik a megtermékenyítés folyamatában is.

Korábbi kísérletekben már  kimutatták, hogy az ejakulátumban található spermiumok a nagyobb koncentrációban jelenlévő progeszteron irányába mozognak. Hatására a sejtek ostorainak mozgása is élénkül, és ez a hiperaktivitásnak nevezett jelenség segíti az átjutást a petesejt burkain.

Az egy-időben közölt német és amerikai kutatások szerint a progeszteron egy CatSper-nek elnevezett csatornát aktivál az ivarsejteken, melynek hatására a sejtek kalcium szintje megugrik. Azon egerek, melyek nem rendelkeztek ezzel a csatornával infertilisek lettek, hasonlóan azon férfiakhoz, akiknél a csatorna fehérjéit kódoló gének mutálódtak. A CatSper nélküli sejtek nem képesek a hiperaktivációra, így képtelenek behatolni a petesejtbe.

Az Lishko és Kirichok által vezetett amerikai kutatócsoport a neuronok elektromos aktivitásának méréséhez használatos technikával regisztrálta a kalcium hatására kialakuló elektromos potenciálváltozást a hímivarsejtek membránjában
(2). A magasabb progeszteron szint növelte, míg a CatSper csatornák blokkolása csökkentette ennek szintjét. A női ivarszervben található lúgos pH szintén növelte a CatSper aktivitását. A magas pH és progeszteron együttes hatása még erősebb választ váltott ki a sejtekben.

A német csoport Benjamin Kaupp, a bonni Center of Advanced European Studies and Research biofizikusának vezetésével azonos eredményre jutott saját kísérletiben
(1). Kimutatták, hogy a progeszteron hatása a sejtekbe hirtelen nagy mennyiségű kalcium áramlik, ami azonnal megváltoztatja a sejtek membránjának elektromos potenciálszintjét is. Ez a gyors válasz a csatorna közvetlen progeszteron érzékenységét sejteti, mivel ha ez egy jelátviteli útvonalon keresztül aktiválódna, az jóval több időt venne igénybe.

A progeszteron érzékelés hibái mindkét nem szemszögéből kulcsfontosságúak lehetnek a terméketlenség kialakulásában. Ha a petefészek nem termel elég progeszteront az ugyanúgy rontja a spermiumok esélyeit, mintha ők maguk nem elég érzékenyek a nemi hormonra.

A CatSper-t aktiváló termékenység fokozó gyógyszerek kifejlesztése a kutatók szerint kevésbé lenne kifizetődő, hiszen az in vitro fertilizáció ezen hibák esetén jól bevált módszer. A megtermékenyítés megakasztására azonban hasznos lehetne egy olyan vegyület, mely csökkenti a spermium csatornáinak progeszteron érzékenységét, vagy azok működését gátolja.
A CatSper eddigi tudásunk szerint specifikus a hímivarsejtekre, így ideális kontraceptívum lenne, mivel elvileg nem okoz mellékhatást. A férfi
(3) és női(4) fogamzásgátlás harcára is megoldást nyújthat egy úgy hasonló hatásmechanizmusú szer, hiszen anélkül hathat a spermiumokra, hogy számítana azok lokalizációja. Ez azt jelenti, hogy mind a két nemben hatásosan gátolhatja a megtermékenyítést.

A nők hormonális fogamzásgátlásával kapcsolatos ellenérvek és tudományos tapasztalok egyaránt megalapozzák egy új szer kialakításának szükségességét. Remélhetőleg a közeljövőben lehetőség lesz egy igen hatékony alternatíva használatára.

NatureNews, 2011. március 16.

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés