2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A fényt szagoló egér - 2010-10-20 11:07:12 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
A fényt szagoló egér

A Harvard University neurobiológusai olyan egereket hoztak létre, melyek képesek fényt „szagolni”. A napokban megjelent munka egy új lehetőséget kínál a kutatóknak, hogy jobban megérthessék az olyan nehezen vizsgálható, összetett érzékelési folyamatok, mint a szaglás idegi alapjait.

Emlősökben az orr szaglóhámjának érzéksejtjeinek, a szaglósejteknek a nyúlványai a szaglóhagymában (bulbus olfactorius) végződnek, melyben a bemeneteknek jellegzetes fizikai elrendezése van. A szaglósejtek glomerulusoknak nevezett gömbszerű szinapszis-rendszerekben létesítenek kapcsolatot a szaglóhagyma ún. mitrális és ecsetsejtjeivel, melyek az agykéreg felé továbbítják az információt. Minden glomerulus nagyszámú, ugyanolyan receptor fehérjét kifejező szaglósejttől kap beidegzést. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a mitrális és ecsetsejtek mely glomerulusokból kapnak információt.

A szaglás vizsgálatára logikusan szagokat használnánk. „Azonban a szagok kémiailag annyira összetettek, hogy rendkívül nehéz izolálni a neurális áramköröket, amik a szaglás hátterében állnak,” mondja Venkatesh N. Murthy, a Harvard molekuláris és sejtbiológia professzora.

A Harvard és a Cold Spring Harbor Laboratory munkatársai ezért optogenetikai eszközt használtak a kérdés megválaszolására. Az optogenetikai technikák fényreaktív fehérjéket olyan rendszerekbe integrálják, melyek más ingereket érzékelnek, de nem fényt. Murthy és kollégái transzgén egereket terveztek és hoztak létre, melyek szaglósejtjei fény által aktivált, csatorna rodopszin-2 (ChR2) ioncsatorna fehérjét fejeznek ki. Így ezekben az állatokban fény aktiválja a glomerulusokat, és váltja ki a szaglás folyamatát.

 „Abból a célból, hogy megvizsgáljuk, hogyan érzékeli az agy az eltérő szagokat, az tűnt legésszerűbbnek, hogy megnézzük az aktivációs mintázatokat az agyban”, mondja Murthy. „De szag stimulusok alkalmazásával nehéz nyomon követni ezeket a mintázatokat, mivel a szagok nagyon eltérőek és gyakran nagyon finomak. Ezért feltettük a kérdést: Mi van, ha rávesszük az orrot, hogy úgy működjön, mint a retina?”

Az optogenetikailag tervezett állattal a kutatók képesek voltak jellemezni az aktivációs mintázatokat a szaglóhagymában. A fény bemenet könnyen ellenőrizhető, ezért egy sor kísérletet tudtak tervezni, melyek során az orrban lévő specifikus érzéksejteket stimulálták és megfigyelték az aktivációs mintázatokat a szaglóhagymában.

„Az első kérdés az volt, hogyan szerveződik a folyamat, és mennyire hasonló bemeneteket dolgoznak fel a szomszédos sejtek az agyban.”

Fénnyel szelektíven stimulálva az egyes glomerulusokat, a kutatók azonosítani tudták, hogy mely mitrális/ecsetsejtek kapnak közös bemenetet. Az ilyen testvér sejtek ugyanolyan mértékű aktivitással válaszoltak az ingerekre, de különböző időben. Tehát az olfaktorikus rendszer térbeli szerveződése az agyban nem magyarázza meg teljesen szagérzékelési képességünket, hanem a „szimatolástól” eltelt idő is fontos szerepet játszik abban, hogyan érezzük a szagokat.

A kutatók eredményeiket a Nature Neuroscience hasábjain
közölték.

Science Daily, 2010. október 18.

Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: Starbuck2010-10-21 21:33:24 
Az optogenetika nem újdonság.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés