2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A fény színe és az érzelmek - 2010-11-02 00:10:01 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A fény színe és az érzelmek

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy verőfényes nap jó hatással van a hangulatunkra. A jelenség hátterében álló agyi folyamatokat azonban eddig nagyrészt homály fedte.

A University of Liege, a University of Geneva és a University of Surrey kutatói a fény színösszetételének az érzelmek agyi feldolgozására gyakorolt hatását vizsgálták funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó eljárás (fMRI) segítségével. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közölt tanulmány eredményei alapján a fény színe befolyásolja az emocionális stimulusok agyi feldolgozásának módját.

Egészséges önkéntesek agyi aktivitását rögzítették, miközben a kísérleti alanyok „haragos”, illetve „közömbös” hangokat hallottak. Miközben a hangokat hallgatták, az önkénteseket kék, vagy zöld fénnyel világították meg. A kék fény hatására az agy hangok feldolgozásáért felelős területe, valamint az emlékek feldolgozásáért felelős terület, a hippocampus, megnövekedett választ adott az érzelmi stimulusokra. Emellett szorosabb interakciók kialakulását észlelték a hangok feldolgozásáért felelős terület, valamint az érzelmek szabályozásában kulcsszerepet játszó amygdala, továbbá a fény által szabályozott biológiai ritmusokért felelős hypothalamus között. Ez azt mutatja, hogy az agy egy funkcionális egységére hatást gyakorol a kék színű fény.

Jelen tanulmányban csak a fény színének az érzelmek feldolgozására gyakorolt akut hatását sikerült bizonyítani, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hangulat kialakításában (ami egy hosszabb távú folyamat) is hasonló mechanizmusok szerint vesz részt. Az eredmények azonban nem csak a fényterápia kedélybetegségek kezelésében való lehetséges alkalmazására hívják fel a figyelmet, hanem figyelmeztetnek arra is, hogy a hétköznapi életben milyen fontos az otthonunk és a munkahelyünk helyes megvilágításának kialakítása.

ScienceDaily (Oct. 29, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:

Agyi plaszticitás - a vakok látókérge részt vesz a hallásban és a tapintásban

Fehér zaj a figyelemhiány ellen

Valós idejű MR

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 15, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés