2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A felnőttkori szülő-gyermek kapcsolat a válások tükrében - 2013-07-11 14:15:19 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A felnőttkori szülő-gyermek kapcsolat a válások tükrében

Egy újonnan publikált kutatás eredményei szerint, a korai gyermekévekben bekövetkező válások nagyobb hatással bírnak a szülő gyermek kapcsolatra, mint eddig hitték. Azok a felnőttek, kiknek szülei a kora gyermekkori évek alatt váltak el, sokkal bizonytalanabb kapcsolatot ápolnak szüleikkel, mint azon társaik, akik esetében a válás a később következett be, írják a kutatók.

A válások lezajlásának sokféleségét tanulmányozva, reméljük, hogy több információnk lesz arról, hogy ezek a korai tapasztalatok a gyermekek esetében, miként befolyásolják az emberi kapcsolatok minőségét a felnőttkor során, - magyarázza R. Chris Fraley, az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem kutatója. A pszichológusokat régóta foglalkoztatják a gyermekkori élmények és azok felnőtt korra is kiható következményeik, noha a kisgyermekkori élmények tanulmányozása kihívásokat tartogat a kutatók számára, hiszen az emlékek részlegesek és idővel változhatnak bizonyos eseményekkel kapcsolatban. A válás élményének tanulmányozása jó ötlet, - folytatja Fraley, mivel ez emberek nagyrészt pontosan képesek visszaemlékezni arra, bár megesik, hogy a dátumok felidézése pontatlan.

A témával kapcsolatban két tanulmány is napvilágot látott a Personality and Psychology Bulletin című folyóiratban, a tanulmányokban Fraley és egyik szakdolgozója, Marie Heffnan vizsgálta. Kutatásukban a válások bekövetkeztét vizsgálták a résztvevők életkorának tükrében, illetve a válások milyen hatással vannak a  a szülőkkel való kapcsolatra, , és a párkapcsolatok minőségére. Az első felmérésbe 7735 önkéntes adatait vizsgálták, egy online kérdőíven keresztül, melyet a résztvevők a yourpersonality.net-en keresztül töltöttek ki, olyan kérdésekre válaszoltak, melyek a személyiségüket és emberi kapcsolataikat térképezték fel.

A felmérésben résztvevők egyharmadánál váltak el a szülők, átlagosan kilenc éves koruk körül. Az eredmények kiértékelése során a kutatók, arra lettek figyelmesek, hogy a részvevők, akik elvált szülők gyermekei voltak, a szüleikkel való viszonyt inkább bizonytalannak jellemezték a kérdések során, mint azok, akik teljes családban nőttek fel. Akiknél a szülők különválása születésük vagy 3-5 éves koruk közt történt, sokkal többen nevezték a szüleikkel való viszonyt kiszámíthatatlannak, mint azon társaik, akiknél a válás a későbbi évek során következett be. Fraley szerint, - azok az emberek, akik a szüleikkel való kapcsolatukat jónak ítélték meg, sokkal inkább megbíznak a szülőkben, illetve biztosak abban, hogy szükség esetén számíthatnak a kellő szellemi és fizikai támogatásukra, ellentétben azokkal, akik a kapcsolatukat bizonytalannak jellemezték, náluk megfigyelhető egyfajta bizalmatlanság a szülő felé.

Emellett bizonyos esetekben megfigyelhető egy relatív gyenge kapcsolat, azoknál, akik csonka családból származnak, és a párkapcsolat iránti fokozott igény közt. Ez a felfedezés azért jelentős a kutatók szerint, mert a korábbi feltételezésekkel ellentétben a szülők válásának nincsen mindenre kiterjedő hatása az egyén későbbi párkapcsolataira, az élmény miatti utóhatások szelektívek, bizonyos estben kimutatható az ok-okozat viszony, míg máskor nem. Tovább elemezve az adatokat fényderült arra, hogy az elvált szülők gyermekeik bizonytalanabb kapcsolatot ápolnak az édesapjukkal.

Hogy megkapják a magyarázatot a fenti összefüggésre, Fraley és Heffernan megismételte a felmérést 7500 önkéntessel, de ellentétben az előző kérdéssorral itt arról informálódtak, hogy a válás után melyik szülő nevelte a résztvevőket. A kutatók hipotézise szerint, mivel a bíróság általában az anyánál helyezi el a gyermekeket, ezért az apával való kapcsolat sokkal bizonytalanabb lesz. A válaszolók 74%-át az édesanya, ezzel szemben 11 %-át az édesapa, míg a többi esetben a nagyszülők vagy más gondviselők nevelték a bírósági döntés után. Ezen adatok alapján a két kutató megállapította, hogy ha a gyermek az édesanyjánál került elhelyezésre, akkor az apjával lesz bizonytalanabb a kapcsolata, fordított esetben, pedig az anyával való viszony sínyli meg a válást.

„Ennek ellenére nagyon éretlen gondolkodásra vallana, ha a tanulmányt a gyermek elhelyezési perekre alapoznánk, hiszen a szülő-gyermek kapcsolat formálásában fontos szerepe van a másik féllel történő minőségi időtöltésnek, illetve az életkörülményeknek”, - írja Fraley. „Életünkben fontos szerepet játszik a szüleinkkel és a párunkkal való kapcsolat. Ezek a kutatások egy lépéssel közelebb visznek minket, ahhoz hogy megérthessük az egyes emberek miért képesek jó és bizalmas kapcsolatot kialakítani a közeli hozzátartozóikkal, míg másoknak miért okoz nehézséget nyitottnak lenni és megbízni szeretteikben”, - állítja Fraley.

Forrás: Medicalxpress.com, Kép


2013. július 11.

Oravecz Kinga
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés