2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A félelem szaga - 2010-05-15 10:58:29 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A félelem szaga

A 80 éve laboratóriumban tenyésztett egerek 100 generáció óta nem találkoztak predátorral, mégis tévedhetetlenül felismerik azt. A folyamat nem tanult, és egy „titokzatos” szerv, az úgynevezett vomeronazális szerv a felelős érte. Kutatók azt is kiderítették, melyik molekula váltja ki a félelemérzetet - egereknél.

Az agyi válaszok a tanulással folyamatosan változnak. Például agyunk reagál egy adott étel illatára, de ahogy többet tudunk az ételről, úgy más és más válaszokat ad ugyanarra az illatra. Vannak azonban olyan ingerek is, melyekre minden esetben ugyanúgy reagálunk. Természetesen ezek a válaszreakciók általában jelentős előnyhöz juttatnak bennünket, például gyorsabban reagálunk egy veszélyes helyzetben, és így nő az esélyünk a megmenekülésre.

A floridai Scripps Intézet kutatója, Lisa Stowers és csoportja ezeket a rögzített útvonalakat próbálja megfejteni, és főleg az olyan, levegőbe kiválasztott kémiai jelanyagok hatását vizsgálják, melyek viselkedésbeli változásokat idéznek elő (feromonok). 2007-ben a kutatócsoport már azonosítottak egy feromont, amely egérben agressziót váltott ki.

A feromon érzékelése a vomeronazális szervben történt. Ez a szerv az orrban található, de nem szagokat fog fel, hanem ezeket a jelmolekulákat. Gyakorlatilag homológ a Jacobson-szervvel, amely igen fejlett például a kígyókban, és bár létezéséről már 200 éve tudunk, annak funkciójáról vagy pontos működéséről csak nagyon kevés ismeretünk van.

Munkájuk során a kutatók arra keresték a választ, hogy hogyan ismerik fel az egerek a predátorokat. A kísérletek során macska-, patkány- és kígyó-szagú vattacsomókat tett az egerek ketrecébe, amelyek félelmet váltottak ki az állatoknál. De mint minden jelet, ezt a kémiai jelet is fogni kell. Kiderítették, hogy egérben ehhez a vomeronazális szerv szükségeltetik, nem pedig a szaglóhám, mert azoknál a mutáns egereknél, ahol a vomeronazális szerv hiányzott, a vattacsomók semmilyen reakciót nem váltottak ki.

A normális és a mutáns egérhez betettek elaltatott predátorokat is, de ebben az esetben is azt tapasztalták, hogy csak az ép vomeronazális szervvel rendelkező egyedeket ijedtek meg. Így nyilvánvalóvá vált, hogy nem a predátor látványa, hanem csak az általa kiválasztott feromon felismerése fontos.

A csoport azonosítani akarta pontosan a reakcióért felelős molekulát. Ezek tisztítása nagyon nehéz, akár tűt keresni a szénakazalban, ráadásul más fajoknál sokszor nem is csak egy komponens, hanem több együttes jelenléte a szignál.
A kiindulási anyag patkány-vizelet volt. A vizeletet először kis és nagy molekulasúlyú frakcióra választották, és a reakciót ezután már csak az utóbbi váltotta ki. A további frakcionálások során egyetlen fehérjét azonosítottak, amely tisztítva is hatásos volt. A fehérje a MUP (major urinary protein) családba tartozik, és 2007-es cikkükben is egy ebbe a családba tartozó fehérjéhez tudták kapcsolni az agresszió kiváltását.

Az egerek az evolúció során valószínűleg először a predátor által kiválasztott MUP-ot felfogó receptorra tettek szert, majd ez tette lehetővé, hogy a fajtárs MUP-ját megérezve azonnali adekvát viselkedéssel reagáljanak, így további előnyökhöz jussanak.

A kutatók eredményeiket a Cell című folyóiratban közölték.

ScienceDaily, 2010.05.12.

Lózsa Rita
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés