2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A fekete hattyú-események csapást mérhetnek az állatpopulációkra is - 2017-05-17 09:33:12 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A fekete hattyú-események csapást mérhetnek az állatpopulációkra is

A fekete hattyú az olyan ritka eseményeket szimbolizálja, amelyekre senki sem számít, nem véletlenül, hiszen ritkán is következnek be, olyankor viszont nagy, akár sorsfordító jelentőséggel bírnak. A metaforát például bankcsődök, pusztító földrengések és más jelentős pénzügyi, szociális és természeti rendszerek váratlan fordulatainak leírásakor használják. A Washingtoni Egyetem (UW) és a Simon Fraser Egyetem új analízise első alkalommal jegyezte le, hogy a fekete hattyú-események az állatpopulációkban is létrejöhetnek, és általában nem várt, tömeges kihalás formájában jelennek meg.


Valójában eddig még senki sem vizsgálta, hogy felbukkannak-e ilyesféle fekete hattyú-események az állatpopulációk abundanciájával kapcsolatban – mondja a PNAS-ben megjelent cikk egyik szerzője, Sean Anderson. Ezt a kifejezést a pénzügyi piaci összeomlással kötik össze az emberek, így azáltal hogy ezt használjuk mi is, és valóban alkalmazni tudjuk más rendszeren, az összefüggés adott, és könnyen érthető, mit látunk az állatok esetében. A kutatók több mint 600 populáció adatait analizálták, ezen belül emlősökét, madarakét, halakét és rovarokét. Azt találták, hogy drasztikus változások a vizsgált állatok kb. 4 %-ánál jelentkeztek, rendszerint madaraknál. Ezen események szinte mindig tömeges, váratlan populáció-összeomlásként vagy kihalásként jelentkeztek, létszámnövekedés helyett. A jelenlegi vizsgálatok nem veszik figyelembe egy faj kihalásánál a fekete hattyú–események lehetőségét. Mindenki csak feltételezi, hogy egy állatpopulációnak ugyanannyi esélye van gyarapodni, mint csökkenni, ám mi úgy találtuk, ez nem igaz – állítja Trevor Branch (az UW docense). Én ezért abban reménykedem, hogy amikor az emberek a továbbiakban megpróbálják megbecsülni egy kihalás esélyét, más modelleket használnak majd, melyek pontosabban vetítik előre a fekete hattyú-események következményeit. 

Anderson és kollégái kifejlesztettek egy módszert a fekete hattyú-események detektálására. Arra jutottak, hogy a legtöbb eset bekövetkezését olyan faktorok befolyásolták, mint pl. a paraziták, kemény telek, ragadozók, és a klíma. Az is valószínű, hogy klimatikus változások alatt még nagyobb hatással lehetnek más faktorok. Arra számítanék, hogy a klímaváltozás fekete hattyú-eseményeket még fontosabbá tehet – teszi hozzá Anderson. Extrém klimatikus körülmények gyakoriságának és mértékének növekedése várható, így nagyon is lehetséges a jövőben, hogy a fekete hattyú-események sokkal gyakoribbá válnak az állatvilágban. Két évvel ezelőtt, a világ szajga antilopjainak egyharmada elpusztult pár napon belül. Később megállapították, hogy e veszélyezetett állatok kazahsztáni állományánál egy bakteriális fertőzés állt a háttérben. Klasszikus példája ez egy fekete hattyú-eseménynek, vélik a szerzők.
Más példák is akadnak, többek között az angliai nagy kócsag (Ardea alba) populációjának összeomlása az 1900-as évek közepén, a hideg telek eredményeképpen; vagy az európai üstökös kárókatonák (Phalacrocorax aristotelis) egyed-számcsökkenése az 1960-as évek végén, az úgynevezett vörös dagály (red tide) jelenség miatt; avagy a skótfajd (Lagopus lagopus scotica) hasonló esete, az 1970-es években, a paraziták túlszaporodása és a rókák következtében. 
A tudósok szerint a cél nem az, hogy megpróbálják megjósolni a fekete hattyú-eseményeket, hanem inkább felkészülni rájuk: olyan terveket kidolgozni, ami segít a populációnak átvészelni a hirtelen, drámai kilengéseket. Például, úgy kezelni egy populációt, hogy elég nagy maradjon, vagy fenntartani egy nagyobb diverzitást populáción belül – így pufferelhetők a katasztrófa hatásai. Túlélő, tartalék egyedek a populációk számára döntő jelentőségű lehetnek a tekintetben, hogy végül a populációban drasztikus egyedszám-csökkenés, avagy teljes kihalás történik-e.

Az extrém események kérdése valóban rendkívül nehezen kezelhető, bár igazán érdekes és releváns téma. Tengernyi adatra van még szükség és kiváló analíziseket kell végezni az állat populációkban - említi végezetül Branch. Jelenleg nincs a fentinél nagyobb adatbázis erre a célra, és egyelőre ennél jobb módszer sem a fekete hattyúk-események kiszűrésére. 


2017. május 17.

Kettinger Dóra
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés