2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A „fehér orr” szindróma csak az amerikai denevérekre halálos - 2010-08-28 00:46:07 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A  „fehér orr” szindróma csak az amerikai denevérekre halálos

Az elmúlt néhány évben az USA-ban milliónyi denevér pusztult el egy gomba okozta járvány következében. Kimutatták, hogy a kórokozó Európában is széles körben jelen van, de úgy tűnik, az európai denevérek ellenállóak.

A 2009-ben új fajként leírt pszikrofil (hidegkedvelő) gomba, a Geomyces nemzetségbe tartozó Geomyces destructans okozza a denevéreket pusztító ún. „fehér orr” szindrómát, mely szaporodásának kedvez az állatok telelőhelyein jellemző hideg és nedves levegő. A gomba keratinofil, azaz a szaruképleteken élősködik, így a denevérek pofáján, szárnyán és például fülén. A parazita bejut a bőr alá, és kötőszöveti elváltozásokat okoz, ám a fertőzés élettani háttere nem teljesen tisztázott.

 Valószínűleg a denevérek valamilyen módon elvesztik zsírtartalékaikat és az éhezés miatt felébrednek téli álmukból, hogy táplálékot keressenek. A telelőhely elhagyása a legtöbb esetben végzetes következményekkel jár. Az USA-ban már 11 ÁLLAMBAN detektálták a gomba jelenlétét, 9 faj veszélyeztetett, és a kutatók hasonlóan végzetes járványtól tartanak, mint a kétéltűek kitridiomikózisa esetében.

Német, svájci, angol és magyar kutatók vizsgálták a gomba jelenlétét az európai denevérpopulációkban. A felmérések során 366 telelőhelyet vizsgáltak át – ebből 20-at Magyarországon - és 21 egyeden meg is találták a gombát. Ennek ellenére egyik helyen sem észleltek tömeges pusztulást, bár van olyan hely is, melyet már 1930 óta folyamatosan monitoroznak. Szintén hazai vonatkozás, hogy megfigyeltek a nyár végére kigyógyult egyedet is. Bizonyos régi adatok alapján valószínűsítik, hogy a gomba már 25 éve is jelen volt a denevéreken.

 Az európai denevérpopulációk lehetnek rezisztensek, de lehetséges, hogy a magyarázat egészen másban rejlik, kezdve az éghajlattól a táplálékig. Egy másik fontos faktor lehet a betegség terjedésében, hogy az európai populációk mérete a telelőhelyeken ritkán éri el az ezres létszámot, míg Amerikában a tízezres csoportok is általánosnak mondhatóak. A felfedezés arra is következtetni enged, miszerint a gomba Európából származik, ahol a természetes flóra tagja lehet a barlangokban.
Az rezisztencia hátterének megértése sürgető, mert ez reményt nyújthat az amerikai denevérek megmentésére, melyek már amúgy is megritkultak természetes élő- és táplálkozóhelyeik eltűnése következtében.

A magyarországi felméréseket Görföl Tamás, a Tolna Megyei Természetvédelem Alapítvány munkatársa végezte.

2010. augusztus, 25.  Emerging Infectious Diseases

Lózsa Rita
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés