2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A farkosférgek átrendezik a fejlődésbiológiát - 2012-10-31 08:42:36 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A farkosférgek átrendezik a fejlődésbiológiát

Az ún. farkosférgek (Priapulida) törzse az egyik legfurcsább kinézettel rendelkező állatcsoport: több európai nyelvben jóval szemléletesebb névvel illetik őket (penis worms, Priapswürmer). Korábbi magyar nevük az előgyűrűsférgek, ám a legújabb taxonómia szerint nem rokonai a gyűrűsférgeknek. Egy ezen a héten a Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány most ezekről a férgekről közölt érdekes fejlődéstani eredményeket, melyek alapján lehetséges, hogy az élőlények leginkább fajgazdag csoportját mindezidáig helytelen névvel illették a kutatók.

A priapulidák az ún. ősszájúak (Protostomia) közé tartoznak, ez a taxon magába foglalja a legtöbb, köznyelvben féregnek nevezett állattörzset, de az ízeltlábúakat és a puhatestűeket is. Nevük az embriológiai kutatások elterjedése után, több, mint 100 éve alakult ki. Ekkor figyeltek fel ugyanis arra, hogy a kétoldali szimmetriával rendelkező állatok egyik részénél a fejlődés korai szakaszában először a szájnyílás, majd a végbél alapjául szolgáló befűződés alakul ki. Az újszájúak között azonban az események épp fordított sorrendben zajlanak le (ez utóbbi, kevéssé fajgazdag csoportba tartoznak a gerincesek, a félgerinchúrosok ill. a tüskésbőrűek, valamint néhány kevéssé ismert állatcsoport).  Az új tanulmányban azonban a kutatók génexpressziós adatokra alapozva megkérdőjelezik a definíció helyességét. Az evolúcióbiológusok akár új nevet is kereshetnek az ősszájúaknak - ehhez "újra kell gondolnunk, hogy hogyan zajlott a legkorábbi őseink egyedfejlődése" - mondta Andreas Hejnol, a Bergeni Egyetem evolúcióbiológusa, és a tanulmány főszerzője.

Hejnol és csoportja egy farkosférget, a Priapus caudatus fajt, illetve ennek embrióit vizsgálta. Az embrionális fejlődésben fontos gének expressziójának analízisekor kiderült, hogy ez a primitív féreg úgy fejlődik, mint az újszájú állatok. Mivel ezek a gerinctelenek az ősszájú állatok csoportján belül nagyon ősinek tekinthetőek (már a Kambrium kor tengereiben is a mai fajokhoz teljesen hasonlóak éltek), úgy tűnik, az ősszájú állatok korai alakjai valójában az újszájúakhoz hasonlóan fejlődhettek. A két állatcsoport embrionális szájának és végbelének kialakulásáról szerzett ismereteink így bizonytalanná váltak.

"Itt egy állat, ami a korai ősszájúak mintapéldánya, de úgy fejlődik, mint az újszájúak" - vázolta a felfedezés meglepő mivoltát a Honolului Egyetemen dolgozó Mark Martindale fejlődésbiológus. "Már száz éve használjuk az ősszájú elnevezést, de most világossá vált, hogy valójában nem jelent semmit."  Az bizonyos, hogy a priapulidák szokatlan fejlődésük ellenére is az ősszájúnak nevezett állatok rokonai, ezt bizonyítják a DNS-szekvenciaadatok és a morfológiai vizsgálatok is, így a tanulmányban foglaltak az ősszájú állatok egyedfejlődésének különlegességére és alulismertségére is felhívja a figyelmet.  A kutatás során 3 napos embriókon figyelték meg, hogy a szájnyílás és a végbél kialakulásáért felelős gének hogyan és mikor kapcsolódnak be. Ahogy az első sejtek elkezdtek begyűrődni, a végbélnyílással kapcsolatos gének aktiválódtak, akárcsak az újszájúak esetében.

Az egyre inkább elterjedtté váló molekuláris biológiai technikáknak köszönhetően mind több olyan eredmény lát napvilágot, mely megkérdőjelezi az evolúcióbiológiában régóta elfogadott nézeteket. "A huszadik század fordulóján az embriológusok csak lerajzolni tudták, amit láttak, de a mikroszkópjaik gyenge minőségűek voltak, és fogalmuk sem volt a génekről" - fejtette ki Martindale. "Most végre közelebbről vehetjük szemügyre ezeket a dolgokat, és úgy találjuk, gyakran tévedésbe estek. De ha megnézzük, milyen eszközökkel voltak kénytelenek dolgozni, az is meglepő, hogy volt, amiben igazuk volt."

Forrás: Scientific American
, Kép: A vizsgált faj (Priapus caudatus)

2012. október 31.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés