2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A farkasok személyre szólóan üvöltenek - 2013-09-21 12:51:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A farkasok személyre szólóan üvöltenek

Ha egy falkatag elhagyja a farkasfalkát, a hátramaradottak nem a stressz miatt vonyítanak, hanem a kapcsolataikat fejezik ki ezzel. Ezt állítják azon tanulmány szerzői, akik az Austria Wolf Science Center két különböző falkájából származó 9 egyed vizsgálatával jutottak erre a következtetésre. Cikkük a Current Biology című folyóiratban jelent meg augusztus 22-én, köztük egy magyar szerzővel.

A kutatók szerint új fényt vetett e kutatás arra, hogy mely állati hangjelzések milyen mértékben bizonyulhatnak szándékosnak.„Az eredményeink azt sugallják, hogy az adott szociális kapcsolat a vonyításnál tapasztalható variabilitásnak sokkal nagyobb részét magyarázhatja meg, mint a farkas emocionális állapota” – mondja Friederike Range (Messerli Research Institute, University of Veterinary Medicine, Bécs).

Ezt azt jelentheti, hogy egy bizonyos fokig, a farkasok a hangjaikat rugalmas módon képesek használni. A tudósok sokáig nagyon keveset tudtak arról, hogy az állatok miért vokalizálnak. Kontrollálatlan érzelmi válaszok lehetnek? Vagy, tudják változtatni ezeket a hangokat az alapján, hogy a szociális környezetet saját maguk mennyire értik?

A Wolf Science Center-nél a gondozók jellemzően egyszerre csak egy adott farkast visznek el pórázon sétálni, és ilyenkor tudják, hogy a falka többi tagja mindig vonyít. A vonyítás jobb megértéséhez Range és munkatársai megmérték a farkasok stresszhormon-szintjét (kortizol). Információkat gyűjtöttek az állatok dominancia-viszonyairól és kedvelt társaikról is. Valamint, rögzítették felvétellel minden egyes falkatag reakcióját.

A megfigyelések azt mutatták, hogy a farkasok többet vonyítottak, ha olyan egyed távozott, amellyel jobb kapcsolatban álltak, és ha az az egyed magasabb helyen állt a rangsorban. A vonyítás mértéke nem állt kapcsolatban a kortizol-szinttel. „Az adataink alapján a vonyítás nem egy egyszerű stresszválasz a közeli társaktól való elválasztásra, hanem inkább a kapcsolat fenntartására és az újra egymásra találás segítésére használatos, változatos jelzés” – magyarázza Range.

Forrás: Phys.org, Kép

2013. szeptember 21.

Kettinger Dóra


Kapcsolódó cikkeink:

Farkasokkal és kutyákkal a társas viselkedés evolúciójának nyomában - Interjú Dr. Virányi Zsófiával

Miért marad a farkas örökké vad, és miért szelíd a kutya?


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés