2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A fájdalomcsillapítók jövője - 2013-10-10 12:33:42 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A fájdalomcsillapítók jövője

A hatékony fájdalomcsillapítók kifejlesztése korunk gyógyszerészeinek egyik központi feladata. Olyan betegségek, mint a migrén, vagy az AIDS által okozott fájdalom enyhítése eddig nem igazán volt megoldott, ám egy új kutatás gyümölcse ezen fájdalmakra is enyhülést hozhat.A vanilloid receptor (TRPV1) a TRPV család egyik tagja, amely működését tekintve egy nem szelektív kationcsatorna, melyet többféle stimulus képes aktiválni. Ilyenek a paprika „csípős” molekulája, a kapszaicin, a magas hőmérséklet és a protonok. A csatorna aktivációja fájadlomérzetet okoz, így a TRPV1 elsősorban a fájdalmat közvetítő nociceptorok  és a primer szenzoros neuronok membránjában expresszálódik. Míg a TRPV1 aktivációja ezen sejtekben fájdalomhoz vezet, gátlása számos kísérlet modellredszerben bizonyítottan képes azt csillapítani, így a TRPV1 fontos gyógyszertani célponttá vált.

Az ioncsatorna antagonistái, amelyek gátolják azok működését, széles körben tanulmányozott vegyületek, mivel ezek képviselhetik a fájdalomcsillapítok új generációját. Azonban a klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy a TRPV1 antagonistáknak komoly mellékhatásuk van, hipertermiát, vagyis vészesen magas testhőmérsékletet okoznak.

Az Andrej A. Romanovsky által vezetett kísérletsorozatban egerek, patkányok és hörcsögök 8 különböző TRPV1 antagonistára adott hipertermiás reakcióit vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a hipertermia akkor volt a legnagyobb mértékű, amikor a receptorok protonnal való aktivációját gátolták. A kapszaicin molekulával való aktiválás gátlása mérsékelt hipertermiás reakciót váltott ki, míg a magas hőmérséklettel való aktiváció gátlásakor szinte egyáltalán nem jelentkezett a mellékhatás.

A kutatók szerint megtalálták a receptjét az olyan TRPV1 antagonisták kifejlesztésének, amelyekkel elkerülhető a hipertermia kialakulása. Ha egy antagonista a TRPV1-nek nem a protonnal és a kapszaicin molekulával való aktivációját gátolja, hanem a magas hőmérsékleten keresztüli aktivációt, akkor a gátlószer nem fog hipertermiát okozni, de a fájdalmat hatékonyan csökkenti.

A kutatók úgy hiszik, hogy a fájdalomcsillapítók ezen új generációja olyan fájdalmak enyhítésében is hatásosan alkalmazható lesz, amelyekre eddig nem volt igazán hatásos módszer. A fenti eredményekre nem mellesleg mi magyarok is büszkék lehetünk, a kutatócsoportban ugyanis két magyar is tevékenykedett: Garami András kutatóként, Pakai Eszter pedig kutatási asszisztensként.

ScienceDaily 11. 02. 2010.

Kisvári Gábor

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés