2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A dinoszauruszok királya kannibál volt? - 2010-10-19 18:51:51 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A dinoszauruszok királya kannibál volt?

Kiderült, hogy a dinoszauruszok vitathatatlan királya, a Tyrannosaurus rex nem csak a más fajba tartozó dinoszauruszokat, hanem saját fajtársait is prédának tekintette. Amerikai és kanadai kutatók olyan harapásnyomokat találtak ezen óriási ragadozók csontjain, amelyek csak T. rex-től származhatnak.


Nick Longrich, a Yale kutatója dinoszaurusz fosszíliák sorát vizsgálta emlős fognyomok után kutatva. A vizsgálatok során olyan csontokat is talált, melyeken különösen nagy barázdák voltak felfedezhetők. A fosszíliák korát és lelőhelyét figyelembe véve Longrich szerint „a fognyomok csak egy T. rex-től származhatnak. Ezek olyan lenyomatok, amelyek bármilyen nagyragadozó ejthetne, azonban 65 millió éve Észak-Amerikában a Tyrannosaurus rex volt az egyetlen nagytestű ragadozó.”

Longrich csak a fognyomok felfedezése után azonosította, hogy a vizsgált csontok milyen fajhoz tartoznak, és meglepődve tapasztalta, hogy azok szintén T. rex maradványok. Miután többtucat T. rex csontot megvizsgált több különböző múzeumi gyűjteményben, összesen 3 db lábból és 1 karból származó csontot talált, melyeken felfedezhetők voltak a T. rex kannibalizmus nyomai. Ez a viszonylag magas szám a jelenség gyakori voltára utal.

A fognyomok minden bizonnyal táplálkozás során keletkeztek, abban viszont még a kutatók sem biztosak, hogy ez csupán dögevést jelent, vagy egy esetleges küzdelmet követően lakmározott az egyik bestia a másikból. Longrich szerint „a mai ragadozók esetében teljesen természetes, hogy egy élethalál harcot követően a győztes fél felfalja a vesztest. Ez kényelmes módja a kompetíció csökkentésének, és a végén még egy-két jó falat is jut a nyertesnek.”

A későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a harapásnyomok nem sokkal a halál után kerültek a csontokra. Longrich szerint ez azt is jelentheti, hogy amikor az egyik dinoszaurusz végzett a másikkal, a csatát követően csak a tetem legkönnyebben elérhető részeit fogyasztotta el, és később visszatérve fanyalodott csak rá a végtagokra, melyekről nehezebb lefejteni a húst.

Mindezidáig csupán egyetlen dinoszaurusz fajról, a Majungatholus-ról bizonyosodott be a kannibalizmus, ám Longrich szerint a jelenség sokkal elterjedtebb volt a dinoszauruszok világában, mint azt eddig gondoltuk. Szerinte a fosszilis csontok új szemszögből történő vizsgálata további bizonyítékok sorát tárná fel.

Longrich szerint „az eredmények nagyban hozzájárulnak ezen óriási ragadozók táplálkozási szokásainak tisztázásához. Míg a recens nagyragadozók gyakran vadásznak csoportosan, a T. rex feltehetően magányosan járt zsákmány után. Ezek az állatok voltak minden idők legnagyobb szárazföldi ragadozói, mégis, alig tudunk valamit arról, hogy mivel és hogyan táplálkoztak. Ez a kutatás talán egy újabb darabbal egészíti ki a kirakóst.”

A kutató szerzőtársaival a PLoS ONE folyóirat október 15-i kiadásában számol be eredményeiről

ScienceDaily (Oct. 15, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:

Fogas kérdésekre adnak választ fogaink
Feltámad a mamut hemoglobin
Újabb, eddig ismeretlen emberi fajt fedeztek fel

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 16, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés