2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A depresszió és magas vérnyomás közötti kapcsolat függ az inszomniától és az alvás időtartamától - 2010-01-03 16:23:08 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A depresszió és magas vérnyomás közötti kapcsolat függ az inszomniától és az alvás időtartamátólA 21. század küszöbét átlépve a fejlett nyugati társadalmak legégetőbb egészségügyi problémái közül kimagaslanak a magas vérnyomás, kardiovaszkuláris betegségek, depresszió, alvási rendellenességek, amik évről évre nagyobb gondot jelentenek egyre több országban. Épp ezért fontosak e tanulmány eredményei, amik rámutatnak ezen rendellenességek közötti összefüggésekre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2020-ra az összes betegség közül a depresszió fogja a második legnagyobb terhet róni a társadalomra világszerte. A depresszió szociális elszigetelődést okoz, valamint emeli a iszkémiás szívbetegségek kockázatát is. Elősegíti kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulását egészséges egyénekben, ilyen betegséggel diagnosztizáltak körében pedig növeli a szívbetegség mortalitását és morbiditását.

Az egyik legfontosabb változó  a kardiovaszkuláris megbetegedések esetén a hipertenzió. Egy korábbi tanulmányból kiderül, hogy a depresszió és a magas vérnyomás kialakulásának veszélye között asszociáció áll fenn. Számos lehetséges mechanizmus állhat a depresszió indukált magas vérnyomás mögött, megnőtt hipotalamikus-tobozmirigy-adrenalin tengely aktivitás, emelkedett szimpatikus idegrendszeri aktivitás, genetikai hajlam,  egészségtelen életvitel mint például mozgásszegény életmód, dohányzás, alkoholfogyasztás, alvási apnoé. A rövid alvási időtartam és az inszomnia tipikus tünetei a depressziónak, ami magyarázatot adhat az összefüggésre a depresszió és a hipertenzió között.

Alvásmegvonásos kísérletek bizonyították, hogy akut vérnyomásemelkedést és szimpatikus idegrendszeri aktivitás növekedést okoz az elégtelen mennyiségű és minőségű alvás. A vérnyomás körülbelül 10-20%-os esést mutat alvás közben, tehát rövidebb alvás időtartamok növelik a hemodinamikai feltöltődést, ami további 24 órán át emelkedett szinten tartja a a vérnyomást és szívritmust, ami idővel struktúrális adaptációhoz vezet a teljes kardiovaszkuláris szabályozást felborítva. Ezzel a vérnyomás beáll egy emelkedett egyensúlyi állapotra. E hipotézis molekuláris, szervi háttere nem ismert teljes egészében komplex volta miatt. Mindazonáltal, jelen tanulmány, mely 10 éven át követett közel 5000 pácienst, bizonyítani látszik az összefüggést az alvási rendellenességek szerepét illetően a depresszió és a magas vérnyomás kialakulásának valószínsége között.

Az alvási rendellenességek egyik további hatása a megváltozott inzulin érzékenység, ami fokozott étvágyat okoz a leptin csökkentésén és a gherin növelésén át. A leptin az a hormon, ami jelzi a hipotalamusz felé a „jóllakottságot”, a gherin pedig ellentétes működésű. Így tehát az alvási rendellenességek növelik a diabétesz kialakulásának kockázatát, valamint elhízáshoz vezethet, amik pedig potenciális kockázati faktorai a magas vérnyomásnak.

A felmérés (NHANES I (National Health and Nutrition Examination Survey), 1982-1992), aminek eredményeiből született a tanulmány, tíz éven át készült, 5000 ember testtömeg-indexének (BMI), vérnyomásának, alvási időtartamának, pszihológiai státuszának, életmódjának változásait követve. Figyelembe vették az életkort, a rasszbeli hovatartozást, valamint az iskolázottságot is.

Azoknál a középkorú egyéneknél, akik 5 óránál kevesebbet alszank átlagosan naponta, 50%-al nagyobb eséllyel alakult ki magas vérnyomás a megfigyelt időintervallumban összehasonlítva azokkal, akik 7-8 órát alszanak naponta.

Elmondható továbbá, hogy fordított arányban áll a magas vérnyomás kialakulásának esélye az alvás időtartamának átlagos hosszával, mind depressziós mind pedig egészséges egyénekben. Depresszióval élők - középkorúak és idősek egyaránt - körében azonban 50%-al nagyobb a valószínűsége a hipertenzió kialakulásának.

A bizonyított összefüggés az alvási elégtelenség, valamint a depresszió és a magas vérnyomás között csak a középkorú egyénekben mutatott szignifikáns különbséget. Ismert tény, hogy az alvási igény az élet folyamán folyamatosan csökken. Míg az újszülötteknek 12-16 órányi alvásra van szükségük, 65 éves kort elérve 3-5 óra átlagosnak mondható. Az idősebb korosztály változást mutat az alvási szerkezetében, jóval nehezebb az alvás iniciációja, és az alvás folytonossága sem kielégítő. Gyakori a meg-megszakított alvás éjszaka, ami ebben a korban normálisnak tekinthető. Tehát az alvási paraméterekben történő változás a depressziós és nem depressziós idősek között kevésbé markáns, mint a középkorú egyének esetében, akiknél 7-8 órányi folyamatos alvásra lenne szükség.

A tanulmány egyik legfontosabb erdménye, hogy rámutattak, középkorú, depresszióban szenvedő alanyok esetén 65%-al nagyobb az esélyük, hogy az elkövetkező években magas vérnyomást fognak diagnosztizálni náluk. Az inszomnia, alvási apnoé, valamint az átlaghoz (7-8 óra/nap) képest kevesebb alvással töltött óra fontos szerepet játszik a a hipertenzió etiológiájában középkorú, depressziós egyénekben.

Mindez rámutat arra, milyen fontos időben felismerni az alvási rendellenességeket, szükség esetén beavatkozni az alvási időtartam növelése, illetve minőségének javítása érdekében akár életmódváltoztatással, akár orvosi kezeléssel. Ehhez hasonló prediktív módszerek elősegítenék a kardiovaszkuláris betegségek megelőzését, és jobb életminőséget, és mindenek előtt hosszabb élettartamot biztosítana korunk emberének. 

(Forrás: American Journal of Hypertension, 5 november 2009 James E. Gangwish et al.: Insomnia and Sleep Duration as Mediators of the Relationship Between Depression and Hypertension Incidence)

Pelsőczi Péter

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés