2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A denevérek levéltölcsérrel hangosítanak - 2013-12-12 22:22:08 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A denevérek levéltölcsérrel hangosítanak

Egy kutatópáros felfedezte, hogy a háromszínű denevér egyedei (Thyroptera tricolor), amelyek a tapadókorongos denevérek családjába (Thyropteridae) tartoznak, a ragadozók elől összesodort falevelek üregébe bújnak, ez a viselkedés más módon is hatással van az életükre. A Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences című lapban Gloriana Chaverri and Erin Gillam leírják, hogy az állatok hangszóróként és hallótölcsérként egyaránt használják a leveleket.

Régebbi kutatások szerint egyedeinek gyakran akadnak nehézségei a családtagok és más csoporttagok hang alapú azonosításával, pedig ez nagyon fontos ezen szociális, évekig együtt maradó klánokat alkotó lények esetében. Chaverri és Gillam arra voltak kíváncsiak vajon ezeknek a problémáknak közük lehet-e az összecsavart levelekhez, amikben az állatok élnek, amikor épp nem repülnek. Dél-Afrikában él a faj, és a Calathea (gardénia) - illetve Heliconia (rákollóvirág) - fajok leveleit használják.

A tudósok a következő kísérletet találták ki: begyűjtöttek néhány ilyen tölcséres növényt,és a laborba vitték. Apró mikrofonokat illetve hangszórókat helyeztek el a növények körül illetve a tölcsérekben, majd denevérhangokat játszottak le illetve vettek fel, és azután tanumányozták az akusztikai jellemzőket. Arra jutottak, hogy a hangok összegyűltek a tölcsérekben, s mire elérték a legszűkebb alsó részt, mintegy 10 decibellel hangosabbak voltak. Ez azt jelenti, hogy a tölcsérben levő denevérek társaik hangját közelebbinek hallják, mint abban az esetben, ha kint lennének.

Azt is kimérték a kutatók, hogy a levelek hangszóróként is működnek, a kijövő hang erősségét 1-2 decibellel növelik, azáltal hogy fókuszálják a hangot. További eredmény, hogy mivel a különböző frekvenciák különbözően verődnek vissza a levél alakjától függően, így valóban szinte lehetetlen megkülönböztetnie a bejövő hangokat a levélben megbúvó denevérnek: vajon az egy családtagja, ismerőse, vagy egy idegen?

Forrás: Phys.org, Kép

2013. december 12.

Kettinger Dóra


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés