2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A denevérek és a bálnák közt van hasonlóság - 2010-02-04 20:36:40 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
A denevérek és a bálnák közt van hasonlóság

A denevérek és a delfinek az emlősök két, egymástól igen különböző csoportját képviselik. Mégis közös bennük, hogy hanghullámok kibocsátásával, és a visszaverődés érzékelésével mérik be áldozataikat. Egy új tanulmány szerint mindkét csoportban ugyanaz a fehérje fejlődött ki ugyanazon a módon, hogy ezt a típusú érzékelést lehetővé tegye. A kutatók szerint meglepő és szokatlan, hogy egy fehérje két teljesen különböző fajban egymástól függetlenül ugyanúgy alakuljon ki.Ez a fehérje a prestin nevet viseli, és minden emlősben jelen van. A belső fül úgynevezett külső szőrsejtjeinek működésében, azaz a beérkező hanghullámok felerősítésében vesz részt. Mivel az olyan emberek, akikben a prestin gén mutációja jelen van, gyakran nem érzékelik a magas frekvenciájú hangokat, Shuyi Zhang, az East China Normal University (ECNU) ökológusában felmerült a kérdés: vajon nem azért fejlődött-e ki a prestin fehérje, hogy lehetővé tegye a magas frekvenciák érzékelését?

A kutatók megvizsgálták a prestin gén szekvenciáját távoli rokon denevérekben, amelyekben egymástól függetlenül alakult ki az echolokáció (az alacsony hullámhosszú hanggal történő tájékozódás). 2008-ban felfedezték, hogy a prestin fehérje funkcionális doménje, vagyis az a része, amely a működéséért ténylegesen felelős, azonos a távoli rokon fajokban, ám az echolokációt nem használó denevérekben ez a domén eltérő. Ez az eredmény a fehérje konvergens evolúciójára utal.

A kutatócsoport további vizsgálatai során arra volt kíváncsi, vajon a prestin fehérje a delfinekben és egyéb fogascetekben is hasonló megjelenésű-e. Számos delfinfaj és az óriás ámbráscet (Physeter macrocephalus), valamint a nem ultrahanggal tájékozódó sziláscet fajok prestin génjének szekvenálását végezték el. Az így nyert adatokat összehasonlították a denevéreknél kapott eredményekkel.

A kutatócsoport a Current Biology január 26-i kiadásában számol be eredményeiről, miszerint a gén 14 szakasza pontosan ugyanúgy fejlődött, míg 6 szakasz lehet konvergens evolúció eredménye. Ez után számítógép segítségével modellezték a prestin gén evolúcióját, hogy kizárják annak a lehetőségét, hogy ez a 6 szakasz véletlenül, random mutációk útján alakult ki. Arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg a természetes szelekció terelte a változásokat azonos útra. 

Shuyi Zhang és munkatársainak denevérvizsgálati eredményein felbuzdulva Jianzhi Zhang, a Michigani Egyetem evolúciós genetikusa 25 további faj prestin szekvenciáinak vizsgálatát is elvégezte, és több, nem rokon faj esetében is a fentiekhez hasonló azonosságokat mutattak ki. „Valószínű, hogy az echolokációt használó emlősökben a prestin fehérje specifikusan a nagyon magas frekvenciájú hangok felerősítését szolgálja” – számol be Jianzhi Zhang. 

A kutatók szerint az állatvilágban nem szokatlan, hogy két, teljesen eltérő fajnál valami hasonlóan fejlődjön. Ám ezek a hasonlóságok többnyire más-más gének eredményei, vagy ugyanazon génnek eltérő, véletlen mutációiból származnak. Ilyen például az elefántok és az elefántfókák agyara. Az viszont igen ritka, hogy egy gén két vagy több, teljesen eltérő csoportban hasonló módon változzon meg, és ugyanazt a funkciót lássa el. 


ScienceNOW Daily News 2010. január 25.


Borsics József
 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: Clausilia2010-01-28 23:50:40 
wow, tök jó ötlet ez a wikipedia belinkelés!
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés