2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A delfinek kívülről fütyülik egymás nevét - 2013-07-30 20:32:59 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A delfinek kívülről fütyülik egymás nevét

A természetben a palackorrú delfineknek van egy egyedülálló, egyedi füttyjelük, amivel azonosítják önmagukat és amivel válaszolnak, amikor valaki szólítja őket a közösségükön belül, állítják a kutatók. Skócia keleti partjai mellet, 200 palackorrú delfint vizsgáló kutatás kiderítette, hogy ők az egyetlen emlősök, az embereken kívül, akik egymás nevét használják figyelemfelkeltésre. „Ez az első bizonyíték arra, hogy az állatvilágban elnevezik és szólítják egymást”- mondja Stephanie King, a skóciai St. Andrews-i Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

„Sok érdekes párhuzamot véltem felfedezni a delfinek és az emberek kommunikációja között, amit már mások sejtettek, de eddig nem sikerült kísérlettel bebizonyítani” – teszi hozzá Stephanie. A kutatók korábban észrevették, minden egyes delfin megalkotja saját, egyedi füttyjelét vagyis a nevét, életének első hónapjaiban. Miután megalkották, csak úszkálnak körbe-körbe és szólítgatják saját magukat. Nagyjából a szabadon elő delfinek felének van saját, egyedi füttyjele.

King és szerzőtársa, Vincent Janik azon gondolkodtak, mi történne, ha a delfin mástól hallaná saját füttyjelét, ezért felvették egy csoport delfin füttyjelét és visszajátszották nekik a neveiket egyesével. Érdekes módon, az állatok csak akkor válaszoltak vagy mutattak reakciót, amikor a saját füttyüket hallották. A delfinek, miután meghallották saját nevüket, gyorsan megismételték a füttyöt, néha többször is, de amikor bármilyen más füttyjelet játszottak le, arra nem reagáltak. A kutatók másféleképpen is megpróbálták visszajátszani a felvett hangokat úgy, mintha egy másik delfin hozná létre. Lejátszottak kontrol füttyjeleket is ismeretlen delfinektől, akik másik populációban élnek és saját maguk hívására használják. Ha egy állat saját füttyjelének (vagyis nevének) másolatát hallja, nagyon gyorsan megismétli, de ha más hangot hall, nem reagál.

„Kiugró eredményeket kaptunk”- teszi hozzá King. „Nagyon jellegzetes visszajelzéseket kaptuk. Az állatok mindig megismétlik saját füttyjelüket, néha többször is.” Más állatok, mint az énekesmadarak, denevérek és papagájok szintén képesek utánozni hangokat a környezetükből és kifejleszteni megkülönböztető megszólításokat, de csak a papagájok és delfinek használnak elnevezések, amit más élőlényektől tanultak meg. King szerint a kutatás rámutat arra, hogy delfinek egymást, nevükön hívják a saját közösségükben, úgy mint anya a borját vagy egy hím a másikat. Az állatok tényleges használják ezt a módot arra, ha egy másik egyeddel szeretnének kapcsolatot teremteni.

Amióta tudjuk, hogy a delfinek a saját nevüket fütyülik az idejük egyik felében, felmerül a következő nagy kérdés, miről beszélgetnek az idejük másik felében. Ez lenne a következő lépés a delfinek kommunikációjának kutatása terén.

Forrás:
Phys.org, Kép


2013. július 30.

Dr. Wlasitsch Mirkó
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés