2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A csótányok megosztják egymással ismereteiket a tápláléklelőhelyekről - 2010-06-08 10:35:15 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 
A csótányok megosztják egymással ismereteiket a tápláléklelőhelyekről

Gyakran megdöbbentő, hogy milyen keveset tudunk a legközelebbi szomszédunkról. Eddig úgy tartották, hogy a csótányok magányosan kutatnak táplálék és víz után. Egy új tanulmány szerint azonban a rovarok csoportosan választják ki a legmegfelelőbb táplálékforrást. Ez megmagyarázza, hogy miért találkozhatunk velük csoportosan, ha éjszaka felkapcsoljuk a villanyt a konyhánkban.

Dr Mathieu Lihoreau, a Queen Mary's School of Biological and Chemical Sciences munkatársa a következőképpen vázolja fel a kutatás jelentőségét: „A csótányok az Egyesült Királyság gazdaságának több millió font kárt okoznak az általuk elfogyasztott, illetve beszennyezett élelmiszereken keresztül. Táplálékkeresési stratégiájuk jobb megértése révén hatékonyabb rovarirtási technikákat dolgozhatunk ki, így elkerülhetjük az egészségre gyakran ártalmas rovarirtó szerek használatát.”

A Behavioural Ecology and Sociobiology című folyóiratban közölt tanulmány az első bizonyíték arra, hogy a csótányok egyedi tapasztalataik alapján kollektíven keresik a táplálékot.

A kísérletben éheztetett német csótányokat (Blattella germanica) engedtek szabadon egy arénában, ahol két különböző helyen azonos mennyiségű és minőségű táplálékot találhattak. Ahelyett, hogy véletlenszerűen keresték volna fel a táplálkozóhelyeket, és két körülbelül azonos csoportra váltak volna (ahogy az a magányos táplálékkeresést feltételező modell szerint várható lett volna), a csótányok nagy többsége csak az egyik helyen összpontosult, amíg fel nem élték a táplálékforrást. Az egyes rovarokat vizsgálva kiderült, hogy minél több állat táplálkozott egy ponton, annál több ideig tartózkodtak ott az egyes egyedek. 

A rovarok csoportba verődéséért feltételezhetően egy aggregációs feromon a felelős, melyet ha sikerülne azonosítani, rendkívül hatékony, rovarirtómentes csapdák kifejlesztése válna lehetségessé.

ScienceDaily (June 7, 2010)

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 17, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: xelgon2010-06-11 07:38:42 
Viszont az ilyen ötletek viszik előre a tudományt...egyszerű...nem lehetetlen kivitelezni, és még senki nem csinálta meg:D
 
Küldő: lengyela2010-06-08 19:05:37 
Ez tetszik. Szellemes, viszonylag egyszerűen megvalósítható (bár jelentős elméleti háttérrel megtámogatott, ld. eredeti cikk) vizsgálat és nem annyira triviális eredmény.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés