2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A bordásmedúzák lehetnek a legősibb állatok - 2013-01-28 12:39:41 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A bordásmedúzák lehetnek a legősibb állatok

A biológusokat régóta foglalkoztatja, hogy vajon melyik állattörzs tagjai tekinthetők a legősibbeknek, pontosabban fogalmazva, melyik ma élő állattörzs lehet minden állat közös ősének legközelebbi leszármazottja. A múltban leginkább a szivacsokat tekintették a legősibb állatoknak, hiszen rendkívül primitív felépítésűek és sok mindenben, például a valódi szövetek hiányában eltérnek valamennyi más állattól. Később az ún. szedercsíraszerűekről és a korongállatkákról (Placozoa) feltételezték, hogy a szivacsoknál is primitívebb állattörzseket képviselnek.

Az előbbieket azonban ma már inkább másodlagosan leegyszerűsödött parazitáknak tekintik, míg a korongállatkákat egyes szerzők a szivacsok, mások a kétoldali szimmetriájú állatok testvércsoportjának tekintik, mások pedig a csalánozók közelébe helyezik. Így a modern biológiában a szivacsok ismét visszanyerték bazális pozíciójukat az állatok törzsfáján. Azonban most, a legújabb genomikai kutatások következtében ismét kihívóra akadtak.

A bordásmedúzák (Ctenophora) állattörzsének a tagjai tengeri életmódú, a valódi medúzákkal csak névrokonságban álló, néhány centiméterestől méteres hosszúságot elérő állatok. Általában medúzaszerű testtel és csápokkal rendelkeznek, de csalánsejtjeik nincsenek. Besorolásuk a filogenetikai rendszerekben mindig is problematikus volt, sokszor a csalánozók rokonainak, máskor a kétoldali részarányos állatok (Bilateria) testvércsoportjának tekintették őket, míg néhány szerző azt is felvetette, hogy esetleg a szivacsoknál is ősibbek. A közelmúltban megjelent új molekuláris filogenetikai eredmények alapján meglehet, hogy az utóbbi feltételezés helytálló, és a bordásmedúzák lehetnek minden ma élő állat utolsó közös ősének legközelebbi leszármazottai. Az eredmények leginkább azért megdöbbentőek, mert a bordásmedúzák ragadozó, aktív helyváltoztatásra képes állatok, vannak idegsejtjeik, izmaik, valódi szöveteik és fényérzékelő szervük, tehát minden tekintetben bonyolultabb szervezetek a szivacsoknál.

A Seattle-ben működő University of Washington fejlődésbiológusa, Billie Swalla kutatócsoportja január elején a Society for Integrative and Comparative Biology nemzetközi konferenciáján mutatta be azokat az eredményeket, amelyek alapjaiban változtathatják meg az állatvilág törzsfáját. Swalla kutatócsoportja a Pleurobrachia bachei nevű bordásmedúza genomjának megszekvenálásával foglalkozik, az állat DNS-éből kinyert információk alapján tették a meglepő felfedezést, mely szerint a bordásmedúzák a szivacsoknál is távolabb állnak minden ma élő állattörzstől. Egy másik kutatócsoport is hasonló eredményekről számolt be, ők egy másik faj, a Mnemiopsis leidyi elemzéséből arra következtettek, hogy a bordásmedúzák vagy a szivacsokkal mellé, vagy azok alá helyezhetők az állatok törzsfáján.

Az, hogy esetleg a bordásmedúzák lehetnek a 'legősibb' állattörzs, még nem jelenti azt, hogy valamennyi állat őse úgy nézett ki, mint ezek a tengeri lények. Az eredmények inkább úgy értelmezendők, hogy a bordásmedúzák ősei voltak azok, melyek a legkorábban váltak el minden állat közös ősétől. Ugyanakkor rendkívül meglepő, hogy a bordásmedúzák komplex testfelépítése még a szivacsok megjelenése előtt kifejlődhetett. Szinte az összes korábbi feltételezés szerint a szűrő életmódú, helytülő szivacsok az állati élet hajnalán jelentek meg, a ragadozók pedig szükségképpen csak azután fejlődhettek ki, miután prédáik már benépesítették az ősi tengereket.

A bordásmedúzákban kimutatott géncsaládok, a jelátviteli útvonalak és a génexpressziós mintázatok mind arra utalnak, hogy ezen állattörzs nagyon eltér minden másiktól. Ugyanakkor sok kérdés megválaszolatlan még, például, hogy lehettek-e a bordásmedúzák ősei az ún. Ediacara-organizmusok (ez a 2011-es cikk pl. ezt állítja), melyeket egyesek az állatok egyik kihalt fejlődési ágának, mások telepes algáknak vagy hasonlónak tartanak.

Andy Baxevanis, a Maryland-ben működő National Human Genome Research Institute biológusa és a Mnemiopsis genomjával foglalkozó projekt vezetője pedig elmondta, kutatásaik alapján a bordásmedúzákból hiányoznak bizonyos, a mikroRNS-ek képzéséhez szükséges gének, melyek minden más állatban kimutathatóak. Amennyiben a bordásmedúzák valóban ősibbek a szivacsoknál, úgy elképzelhető, hogy az utóbbi állattörzs tagjai másodlagosan vesztették el bizonyos tulajdonságaikat, pl. a kifejlett korban történő helyváltoztatás képességét.

Ugyanakkor a bordásmedúzák ősiségét óvatossággal kezelő biológusok elképzelhetőnek tartják, hogy ebben az állatcsoportban elég magas a mutációs ráta, amely félrevezeti a szekvenciaelemzésen alapuló törzsfák készítőit. Gert Wörheide, a müncheni Ludwig Maximilian Universität paleobiológusa a magas mutációs rátájú élőlénycsoportokban is viszonylag jól használható riboszomális gének vizsgálatai alapján - melyeket szintén a januári konferencián prezentált - a szivacsokat tartja a "legbazálisabb" állatcsoportnak. Abban azonban egyetértés van, hogy a bordásmedúzák igencsak problematikus és éppen ezért rendkívül érdekes állatcsoport.

Az filogenetikai analíziseket a közeljövőben még az is megbonyolíthatja, ha elegendő genomikai információ áll majd rendelkezésre a korongállatokról, illetve, ha bebizonyosodik, hogy a szivacsok valójában polifiletikusak, azaz egymástól független fejlődési ágakat képviselnek.

A Mnemiopsis genomjáról szóló cikk előzetes kiadása.

Forrás:

Nature News

Kép: A bordásmedúzák már a híres biológus, Haeckel-t is megihlették.

2013. január 14.

Walter P. Pfliegler

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés