2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A “boldog túlsúlyos” gén felelős ugyan az elhízásért, de csökkenti a depresszióra való hajlamot - 2012-12-05 08:15:43 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A “boldog túlsúlyos” gén felelős ugyan az elhízásért, de csökkenti a depresszióra való hajlamot

A McMaster University kutatói új genetikai bizonyítékát fedezték fel annak, miért boldogabb néhány ember a többieknél. A McMaster-i tudósok megtalálták a bizonyítékot, hogy az FTO gén – a túlsúlyosságért felelős főgén - összefüggésbe hozható a depresszió kockázatának 8%-os csökkenésével. A kutatás eredményei a Molecular Psychiatry folyóiratban olvashatóak részletesen. “Nyolc százaléknyi eltérés, viszonylag szerény érték, mely aligha befolyásolja az emberek mindennapi életét “ – mondja Meyre,  “a kutatás jelentőssége inkább abban rejlik, hogy megfejtettük a depresszió alapvető molekuláris hátterét.”

A korábbi, testvéreken és ikertestvéreken végzett vizsgálatok 40%-os genetikai alapot mutattak ki a depresszióra való hajlamban. “Noha a tudományos kutatások igyekeztek olyan géneket feltérképezni amelyek a depresszióért felelősek, ez azonban sikertelen volt, meggyőző bizonyíték nélkül,” - mondja Samaan.

A McMaster-i felfedezés ellentmond az általános véleménynek mely szerint kapcsolat van a depresszó és a túlsúlyosság között. Az összefüggés alapja nem genetikai: a túlsúlyos emberek depressziójának oka a külső megjelenésük illetve a szociális és gazdasági megkülönböztetés velük szemben. Ugyanakkor a depresszív emberek elhízásának oka a sportmentes, egészségtelen életmód és a rendszertelen étkezések. “ Más útvonalon közelítettük meg a problémát, melynek kiinduló hipotézise volt, hogy mind a depresszió, mind a túlsúlyosság az agyi aktivitásssal függ össze. Azt feltételeztük, hogy a túlsúlyosság génjei kapcsolatban vannak a depresszióval.” - mondta Meyre.

A McMaster kutatói összesen 17200 DNS mintát vizsgáltak, mely a Population Health Research Institute által vezetett EpiDREAM tanulmányban részt vevő betegektől származott. A vizsgálat 21 ország közreműködésével, kortól, nemtől függetlenítetten mérte fel a betegek genetikai és pszichiátriai állapotát. Ezekben a betegekben találtak egy korábban azonosított, túlsúlyosságra hajlamos genetikai variánst az FTO génben , mely a depresszióra való hajlam 8%-os csökkenésével volt összefüggésbe hozható. Ezt a felfedezést erősítette meg a betegek genetikai állapotának vizsgálatával foglalkozó három független, nagy nemzetközi kutatás is.

A depresszióra való hajlam tehát független a testtömeg indextől, a genetikai hattér inkább a “boldog túlsúlyosság” állapotát erősíti. A depresszió kialakulásának pontosabb molekuláris ismerete a jövőbeli gyógymódokhoz is közelebb viheti a kutatókat.

Forrás:
Molecular Psychiatry, Science Daily, Kép

2012. december 5.

Király Kata


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés