2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A bátorság idegrendszeri alapjai - 2010-06-26 23:27:39 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

A bátorság idegrendszeri alapjai

Egy új vizsgálat kígyók és az agyról készült képi felvételek segítségével megkísérelte feltárni a „bátorsághoz” kapcsolódó idegi mechanizmusokat. A Neuron folyóiratban megjelent kutatás betekintést enged abba, mi történik az agyban, mikor az ember épp ellenkezően cselekszik, mint ahogy azt a feltörő félelem sugallja, és egyben új kezelési stratégiákkal szolgálhat azoknak, akik nem tudják legyőzni félelmüket.


Bár számos kutatás vizsgálta a félelemhez kapcsolódó agyi folyamatokat, mégis nagyon keveset tudunk azokról a mechanizmusokról, melyek a bátorsággal állnak összefüggésben, azzal a képességgel, mely úgy definiálható, mint szembenézni a félelemmel. A tanulmány egyik szerzője, Dr. Yadin Dudai, az izraeli Weizmann Institute of Science kutatója szerint egy ember félelmetes, de ellenőrzött körülmények közt mutatott tetteinek felmérésével, akár szembenéz az illető a félelmével, akár megadja magát annak, a bátorság neurális alapjai vizsgálhatóvá válnak.

A kutatók 39 embert vizsgáltak, akik nagyon féltek a kígyóktól. Az önkéntesek választhattak, hogy egy futószalag segítségével vagy közel engednek magukhoz (egészen pontosan a fejükhöz) vagy eltávolítanak maguktól egy objektumot, miközben agyukat fMRI-vel (functional magnetic resonance imaging, azaz funkcionális magmágneses rezonancia alapú képalkotás) tapogatták le. A vizsgálatban objektum vagy egy játékmackó vagy egy élő gabonasikló volt. A kísérlet előtt a résztvevőket „félelemmel teli” vagy „félelem nélküli” kategóriákba sorolták az alapján, hogyan válaszoltak egy kígyóiszonyt felmérő kérdőívre.

A kísérlet során az önkéntesek önértékelése alapján becsülték fel az egyéni félelmet, a bőr vezetőképességének megváltozásának mérésével pedig a félelemhez kapcsolódó szomatikus izgalmat. Ahogy az várható volt, mind az egyéni félelem, mind a szomatikus izgalom magas volt, mikor a kísérletben résztvevő személy megadta magát a félelemnek és eltávolította magától a kígyót. Azonban, az némiképp meglepő, hogy mikor az önkéntes közelebb vitte magához a kígyót, az vagy magas szomatikus izgalmat váltott ki, mely alacsony egyéni félelemmel járt együtt, vagy magas félelmet, melyet alacsony szomatikus izgalom kísért.

A feladat elvégzése alatt az agyról készült képek felfedték, hogy az agy subgenualis anterior cingularis cortex (sgACC) nevű területén tapasztalható aktivitás pozitívan korrelált az egyéni félelem szintjével, mikor az önkéntes úgy döntött, bátran cselekszik, de akkor nem, amikor úgy döntött, megadja magát a félelemnek. Továbbá, csökkent az aktivitás jobb halántéklebeny több struktúrájában, köztük az amygdalában, mikor a félelem szintje nőtt és az egyén úgy döntött legyőzi félelmét. Az amygdala az agy azon területe, mely a félelemmel együtt járó szomatikus izgalommal áll összefüggésben.

A kutatók nem figyeltek meg ilyen fMRI jeleket, mikor a kígyót játékmackóval helyettesítették vagy mikor a kísérletet olyan emberekkel végezték, akik kígyót tartanak vagy más okból nem félnek ezektől a hüllőktől.

„Eredményeink olyan agyi folyamatok és mechanizmusok fontosságát sugallják, melyek az emberi viselkedés érdekes aspektusát mutatják, egy képességet, hogy a fellépő félelemnek ellentmondó cselekvést hajtsuk végre önként, vagyis bátorságot mutassunk” vonja le a következtetést Dr. Dudai. „Felfedezéseink mutatják, mennyire fontos az állandóan magas sgACC aktivitás a feltörő félelem legyőzésére tett sikeres kísérletekben és rávilágítanak sgACC aktivitás manipulálásának lehetőségére terápiai beavatkozásoknál olyan rendellenességek esetében, mint a képtelenség a félelem legyőzésére.”


ScienceDaily 2010. június 23.

Duleba Mónika

 

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés