2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A baktériumölő szén - 2010-07-26 08:05:50 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A baktériumölő szén

A nanotechnológiai folyóiratokban 2004 es felfedezése óta gombamód szaporodtak egy új anyagól, a grafénről és annak felhasználási lehetőségeiről szóló publikációk. Napkollektorok, processzorok, szenzorok készültek ennek az anyagnak a felhasználásával, ám most kiderült: kiváló antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ennél fogva viszont használhatóságának tárháza jelentősen bővíthető.

A
grafén története nem mondható éppen mainak. Bár először 2004-ben állították elő, P.R. Wallace elméleti fizikus már az 1940-es években foglalkozott a grafénnal, illetve elméleti úton levezette annak elektronszerkezetét. Az anyag maga nem mondható újdonságnak, nem mondható túlságosan különlegesnek: nem más, mint a grafit térrácsának egyetlen rétege, vagyis egy rétegnyi szénatom, szabályos rácsba rendeződve. Az anyag rendkívül nagy erőt bír el, és nem utolsósorban a nanotechnológia egyik legnagyobb vívmánya, belőle ugyanis, mint egy vég szövetből bármilyen forma kiszabható, és abból szinte bármilyen sík- vagy térforma létrehozható, alkalmazásainak köre tehát gyakorlatilag végtelen lehet. 

Mivel a grafén felhasználása egyre inkább az elektronikai iparra korlátozódott, Chunhai Fan és Qing Huang, a Shanghai-i Alkalmazott Fizikia Intézet kutatói úgy gondolták, kipróbálják ezt a csodát az élettudományok, kezdetnek a sejttenyésztés területén is. Ennek megfelelően első körben grafén-oxiddal bevont papírcsíkok felszínén próbáltak humán sejteket és baktériumokat tenyészteni, ám a vizsgálataik nem a várt eredményt hozták.

A humán sejtek növekedésére a grafén felület kevés mérhető hatást gyakorolt, bár az a kevés is inkább a sejtnövekedést hátráltatta, ám ami igazán érdekes volt, hogy a baktériumok növekedését erősen, és jól mérhetően gátolta. Mivel úgy látszik, a grafén kiváló antibakteriális tulajdonságokkal bír, a kutatók máris a tömeggyártáson gondolkoznak.

„A grafén úgy látszik, igazán hatékony és olcsó antibakteriális szer lehetne: a kötszerektől kezdve a cipőbéléseken át az élelmiszerek csomagolásáig ki lehetne használni kiváló antibakteriális tulajdonságát és olcsó előállíthatóságát” – magyarázza Huang.

A kutatók eredményeiket az ACS Nano hasábjain
közölték.

ScienceDaily, 2010.07.26

Szlávik Attila
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 9, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés