2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
3D nyomtatással manipuláltak emberi embrionális őssejteket - 2013-02-18 11:08:35 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
3D nyomtatással manipuláltak emberi embrionális őssejteket

Az élő őssejtek nyomtatása tulajdonképpen azok adott sűrűségben és adott térfogatú folyadékcseppekben történő elhelyezését jelenti. Ezt az eljárást ma már rutinszerűen használják, hiszen nagyban megkönnyíti az őssejtek speciális kezelését a célból, hogy egy-egy adott sejttípust hozzanak létre belőlük. Ez idáig azonban az emberi embrionális őssejtek túl törékenynek bizonyultak az automatizált módszer megfelelő használatához. Egy újonnan publikált közleményben azonban a skóciai Heriot-Watt University és a Roslin Cellab munkatársai bejelentették, hogy sikerült egy újonnan kifejlesztett nyomtatási technikát humán őssejteken is alkalmazniuk, majd a sejteket megfelelő módon differenciáltatniuk.

Az új 3D sejtnyomtató képes arra, hogy folyadékban felvett sejteket egy vékony nyomtatófej segítségével nagyon pontosan pozícionáljon. A folyadékot pneumatikus nyomás juttatja át a fejen, melyen egy mikroszkopikus, zárható és nyitható apertúra található. A fejen található nyílás átmérőjét, az apertúra nyitási idejét ill. a nyomást szabályozva lehetséges adott számú őssejt nagyon pontos elhelyezése, vagyis „kinyomtatása”.

Korábban egér embrionális őssejteket és bizonyos, szomatikus emberi őssejteket más nyomtatási módszerekkel már sikerült manipulálni, érzékenységük miatt azonban a rendkívül sokoldalú humán embrionális őssejteket nem. Az emberi embrionális őssejtek kutatási szempontból előnyösebbek, mint az egér-őssejtek, mivel természetesen sokkal jobban reprezentálják az emberi szövetek/szervek működését. Felhasználásuk azonban bioetikai kérdéseket is felvet – ellentétben a szomatikus őssejtekével. Mindenestre az új technika bármilyen típusú őssejt kezelésére használható.

Új nyomtatójukkal a kutatók tetszés szerint 5-140 darab különálló sejtet tudtak egyetlen cseppben kinyomtatni – attól függően, hogy mekkora térfogatot juttattak át a nyomtatófejen a sejteket tartalmazó tápfolyadékból. Az általuk alkalmazott nyomtató egy második fej segítségével automatikusan megfelelő mennyiségű sejtmentes tápfolyadékkal egészíti ki a kinyomtatott mintát, hogy a cseppek egyenlő térfogatúak legyenek. Az eljárás végén a sejteket tartalmazó tenyésztőtálcákat a kutatók megfordították, így sejtek a cseppek aljának gömbölyű részén összegyűlve aggregátumokat tudtak képezni, melyek a differenciálódás szempontjából fontosak.

Az őssejtek precíz háromdimenziós elhelyezése és ezáltal új szervek laboratóriumi felépítése talán már néhány évtizeden belül lehetséges lesz. Míg a bőr- és izomszövetek mesterséges növesztése manapság már rutinszerű feladat, a komplexebb szervek többek közt az őket ellátó vérerek komplex hálózata miatt gyakorlatilag egyáltalán nem reprodukálhatóak laboratóriumi körülmények közt. A mesterséges erek növesztésének lehetőségével azonban már jelenleg is több kutatócsoport is foglalkozik.

A skót kutatók szerint a 3D nyomtatással létrehozott, egy-egy szerv részeire nagyon hasonlító szövetek a közeljövőben nagyon hasznosnak bizonyulhatnak a gyógyászatban: segítségükkel különböző hatóanyagokat lehet majd az állatkísérleteket minimalizálva tesztelni.

Forrás, kép:
Nature News

2013. február 18.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: acorus2013-02-18 15:17:37 
spanyolviasz. A magyar származású Forgács Gábor és csapata már régen ezzel foglalkozik, el lehet olvasni a publikációikat. http://organprint.missouri.edu/www/
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés