2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
2010 Earth Award győztese: a mesterséges fotoszintetizáló hab - 2010-09-24 12:16:01 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 3 hozzászólás 
2010 Earth Award győztese: a mesterséges fotoszintetizáló hab

A 2007 óta létező Earth Award 6 kategóriában díjaz zöld találmányokat. A zsűri tagjai között ott találjuk David de Rothschildet , vagy Jane Goodallt. A „Jövő” kategóriában az első díjat 500 jelentkező közül Prof. David Wendell és Prof. Carlo Montemagno nyerték a Cincinnati Egyetemről fotoszintetizáló habjukért.

Ötletüket a dél-amerikai tungara béka (Engystomops pustulosus) habfészkéről vették. A fészek úgy készül, hogy a hím béka a nőstény hátán tempózva habbá veri a nőstény által kibocsátott folyadékot.  Ez a folyadék egy Ranaspumin-2 nevű felületaktív fehérjét tartalmaz, mely stabilizálja a buborékokat, a fészek nagyon tartós lesz és megóvja az ivadékokat a kiszáradástól.

A mesterséges , sejtmentes fotoszintetikus hab előállításához azért ezt a fehérjét használták, mert felületaktív tulajdonságai ellenére nem dezintegrálja a lipidmembránokat. A fotoszintézishez szükséges enzimeket nanoméretű lipidvezikulumokba zárták, és összekapcsolták azokat egymással a Ranaspumin-2 segítségével.

A hab területegységre vonatkoztatott fotoszintetikus produkciója 10-szer nagyobb, mint a termesztett növényeké, mert a befogott energiát kizárólag cukrok szintézisére fordítja, egyéb életfolyamatok nem zajlanak benne. Ez körülbelül azt jelenti, hogy míg a fotoszintézis 1-5%-os hatékonysággal zajlik, addig a hab minimum 16%-os hatékonyságot ér el.

A rendszer további nagy előnye, hogy nem függ a talajtól minőségétől és a vízellátottságtól, ezért egészen extrém körülmények között is használható. Szennyezett ipari környezetben is jól működik, hiszen kevésbé károsítják a mérgező anyagok, és a túl magas szén-dioxid szint sem terheli túl az enzimatikus folyamatokat. A hab által előállított cukrokból magas oktánszámú bioüzemanyag készíthető, ezzel pedig nyereségessé tehető alkalmazása.

A hab elhelyezhető lenne például a szén-erőművek kéményeibe, ahol a távozó szén-dioxidot megköti, az előállított cukrokból pedig bioüzemanyag készülhet, de háztetőkön, vagy művelhetetlen földeken is lehetne hasznosítani.

Az Earth Awards 2010 nyertesei kategóriánként:

  • Sustainable Shells by Michael Ramage, University of Cambridge, England – BUILT ENVIRONMENT
  • Polli-Bricks by Arthur Huang, MINIWIZ Sustainable Energy Development Co, Taiwan – PRODUCT
  • Kayu Sunglasses by Jamie Lim, Kayu, USA – FASHION
  • AskNature by Sherry Ritter, The Biomimicry Institute, USA – SYSTEMS
  • Artificial Photosynthetic Foam by Dr. David Wendell, University of Cincinnati, USA – FUTURE
  • The Butterfly Houses by Andreas Grontvedt Gjertsen, TYIN Tengestue, Norway – SOCIAL JUSTICE
Lózsa Rita

2010. szeptember 16. (guardian.co.uk)
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: lozsa2010-09-25 10:07:08 
:D
 
Küldő: puller2010-09-24 18:19:12 
Az meg ki?:)
 
Küldő: vAirDa2010-09-24 17:43:08 
Lózsa Rita melyik kategóriában nyert? :P
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés