2019. július 18. csütörtök
Frigyes, Kamill
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n
Fogalomtárunk célja lehetőséget adni a szakma képviselőinek, hogy egymás illetve minden érdeklődő számára biológiai, orvosi és egyéb élettudományi fogalmakat ismertessenek. A fogalmak tetszőleges terjedelemben dolgozhatóak ki és tetszőlegesen illusztrálhatóak képekkel. A beérkezett fogalmak nem jelennek meg automatikusan a Fogalomtárban, először elbírálásra kerülnek. Az elbírálás nem szakmai értékelést jelent, pusztán a vicceket szűrik ki munkatársaink. Ennek megfelelően, sem terjedelmi, sem bármilyen más okból nem vetjük el az Ön munkáját, amennyiben az komoly szándékkal készült. Az elbírálás 1-3 napot vesz igénybe, megértését köszönjük.

Írjon hozzá Ön is Fogalomtárunkhoz! (Fogalmak kidolgozására csak a regisztrált és bejelentkezett látogatóinknak van lehetősége.)

Új fogalom kidolgozása

Fogalomkereső:

A  Á  B  C  Cs  D  Dz  Dzs  E  É  F  G  Gy  H  I  Í  J  K  L  Ly  M  N  Ny  O  Ó  Ö  Ő  P  Q  R  S  Sz  T  Ty  U  Ú  Ü  Ű  V  W  Z  Zs  X  Y  


RNS interferencia - Szerző: kgergo
Egy újabban felfedezett funkciója a kis celluláris RNS-eknek a génexpresszió szabályozása. Ezeket a kis RNS-eket az RNS polimeráz II szintetizálja, a primer transzkript egyszálú. Az egyszálú RNS egyes szakaszai egymás komplementerei és egy DICER nevű nukleáz processzálja. A processzálás eredménye egy RNS dupla helix, melynek mindkét szála 22 nukleotid hosszú, és úgy orientálódik, hogy mindkét 3' végen két nukleotiddal túlnyúlik. Az egyik szál a célzott mRNS-sel komplementer. Ez a duplahelikális RNS komplexet képez specifikus fehérje faktorokkal és így képesek egyes gének expresszióját lecsökkenti a célzott mRNS specifikus degradációja által. A folyamatot RNS interferenciának nevezzük, ez egyfajta génexpresszió reguláció.
Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés