2019. január 24. csütörtök
Tádé, Timót
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n
Fogalomtárunk célja lehetőséget adni a szakma képviselőinek, hogy egymás illetve minden érdeklődő számára biológiai, orvosi és egyéb élettudományi fogalmakat ismertessenek. A fogalmak tetszőleges terjedelemben dolgozhatóak ki és tetszőlegesen illusztrálhatóak képekkel. A beérkezett fogalmak nem jelennek meg automatikusan a Fogalomtárban, először elbírálásra kerülnek. Az elbírálás nem szakmai értékelést jelent, pusztán a vicceket szűrik ki munkatársaink. Ennek megfelelően, sem terjedelmi, sem bármilyen más okból nem vetjük el az Ön munkáját, amennyiben az komoly szándékkal készült. Az elbírálás 1-3 napot vesz igénybe, megértését köszönjük.

Írjon hozzá Ön is Fogalomtárunkhoz! (Fogalmak kidolgozására csak a regisztrált és bejelentkezett látogatóinknak van lehetősége.)

Új fogalom kidolgozása

Fogalomkereső:

A  Á  B  C  Cs  D  Dz  Dzs  E  É  F  G  Gy  H  I  Í  J  K  L  Ly  M  N  Ny  O  Ó  Ö  Ő  P  Q  R  S  Sz  T  Ty  U  Ú  Ü  Ű  V  W  Z  Zs  X  Y  


nukeoszóma - Szerző: vAirDa
 Az eukarióta DNS szerveződésének alapegysége.

 

 A kromatinállomány a DNS és a hozzá kapcsolódó fehérje komplexeknek már egy magasabb fokon rendeződött és szerveződött formája.  Megtalálhatók benne mindazok a fehérjék, amelyek a DNS szerkezetét stabilizálják, vagy éppen megváltoztatják, és amelyek a működését szabályozzák. A sejtmagban lévő fehérjéket a klasszikus értelmezés alapján két nagy csoportra osztjuk: hisztonok és nonhiszton fehérjék. 
 A hiszton fehérjéknek 5 típusát ismerjük: H1 ; H2A ; H2B ; H3 és a H4 hisztonok, amelyek közül az  első helyen említett H1-es hiszton kivételével mindegyik típus részt vesz a DNS szerkezeti alapegységének a nukleoszómának a kialakításában, és ezért nukleoszómális hisztonoknak is nevezik őket.

 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés