2019. október 16. szerda
Gál, Bedő
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n
Fogalomtárunk célja lehetőséget adni a szakma képviselőinek, hogy egymás illetve minden érdeklődő számára biológiai, orvosi és egyéb élettudományi fogalmakat ismertessenek. A fogalmak tetszőleges terjedelemben dolgozhatóak ki és tetszőlegesen illusztrálhatóak képekkel. A beérkezett fogalmak nem jelennek meg automatikusan a Fogalomtárban, először elbírálásra kerülnek. Az elbírálás nem szakmai értékelést jelent, pusztán a vicceket szűrik ki munkatársaink. Ennek megfelelően, sem terjedelmi, sem bármilyen más okból nem vetjük el az Ön munkáját, amennyiben az komoly szándékkal készült. Az elbírálás 1-3 napot vesz igénybe, megértését köszönjük.

Írjon hozzá Ön is Fogalomtárunkhoz! (Fogalmak kidolgozására csak a regisztrált és bejelentkezett látogatóinknak van lehetősége.)

Új fogalom kidolgozása

Fogalomkereső:

A  Á  B  C  Cs  D  Dz  Dzs  E  É  F  G  Gy  H  I  Í  J  K  L  Ly  M  N  Ny  O  Ó  Ö  Ő  P  Q  R  S  Sz  T  Ty  U  Ú  Ü  Ű  V  W  Z  Zs  X  Y  


génexpresszió - Szerző: vAirDa
 

Génkifejeződés (génexpresszió) [szerkesztés]

DNS-en az intronok kékkel, az információt hordozó exonok sárgával vannak jelölve. A promóter és a stopkodon között íródik át RNS-be a DNS, melyből aztán a splicing során kivágódnak az intronok, majd egyéb módosításokkal érett transzkriptum jön létre. Ez alapján fog elkészülni a fehérje.

A DNS és a fenotípus közötti kapcsolat nem közvetlen: más DNS-szakaszok befolyásolhatják a folyamatot.

  • transzkripcióra (átírásra) kerülő DNS egy starthely, a promóter és egy stopkodon között helyezkedik el. Ha ezek nem megfelelő helyzetben találhatók, akkor beszélünk hulladék DNS-ről.
  • sejtek azáltal szabályozzák a gének aktivitását, hogy növelik vagy csökkentik az adott gén transzkripcióját, amit fehérjéken, transzkripciós faktorokon keresztül valósítanak meg, melyek a nem-kódoló szakaszok megfelelő részeihez képesek kapcsolódni. A szövetek sejtjei egymással vagy más szövetek sejtjeivel sokszor szintén génműködés-szabályzó molekulák révén kommunikálnak.
  • Az RNS gyakran átszerkesztődik (RNS editing), mielőtt még fehérjévé transzlálódna. Az eukariótasejtek kivágják az intronokat, hiszen csak exonok íródhatnak át. Mivel az intronok többféleképpen vágódhatnak ki, eltérő termékek keletkezhetnek (alternativ splicing[6]). Prokariótákban hasonló eredménnyel jár transzláció közben a tripletek olvasási keretének (más néven reading frame) eltolódása, mely átfedő géneket is eredményezhet.
  • Az RNS fehérjévé történő transzlációja is csak rá jellemző start- és stop-parancs közé van zárva.
  • Az elkészített fehérje kölcsönhatásba kerül a sejt más fehérjéivel, melyek végül kialakítják az adott jelleget.

(WIKIPEDIA)

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés