2019. január 24. csütörtök
Tádé, Timót
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n
Fogalomtárunk célja lehetőséget adni a szakma képviselőinek, hogy egymás illetve minden érdeklődő számára biológiai, orvosi és egyéb élettudományi fogalmakat ismertessenek. A fogalmak tetszőleges terjedelemben dolgozhatóak ki és tetszőlegesen illusztrálhatóak képekkel. A beérkezett fogalmak nem jelennek meg automatikusan a Fogalomtárban, először elbírálásra kerülnek. Az elbírálás nem szakmai értékelést jelent, pusztán a vicceket szűrik ki munkatársaink. Ennek megfelelően, sem terjedelmi, sem bármilyen más okból nem vetjük el az Ön munkáját, amennyiben az komoly szándékkal készült. Az elbírálás 1-3 napot vesz igénybe, megértését köszönjük.

Írjon hozzá Ön is Fogalomtárunkhoz! (Fogalmak kidolgozására csak a regisztrált és bejelentkezett látogatóinknak van lehetősége.)

Új fogalom kidolgozása

Fogalomkereső:

A  Á  B  C  Cs  D  Dz  Dzs  E  É  F  G  Gy  H  I  Í  J  K  L  Ly  M  N  Ny  O  Ó  Ö  Ő  P  Q  R  S  Sz  T  Ty  U  Ú  Ü  Ű  V  W  Z  Zs  X  Y  


Cephalochordata - Szerző: YOJIKA
A fejgerinchúrosok (Cephalochordata) tengeri állatok, a gerinchúrosok (Chordata) törzsének egyik altörzsét alkotják.

Az előgerinchúrosoktól származnak.

Fejük és koponyájuk nincs, a szájnyílásuk környékén tapogatók vannak. Nincs agyuk és izmos szívük sincs. Majdnem zárt a keringésük, már hajszálerek is részt vesznek benne, de még nem képeznek zárt csőrendszert. Három szakaszos bélcsatornával rendelkeznek: előbél, középbél, utóbél. Kiválasztásuk elővesével történik.


Többnyire helytülők, de páratlan úszójuknak köszönhetően mindkét irányban jól tudnak úszni.

Passzív táplálkozásúak: a hasoldali szájukon beáramló vízből szűrögetnek, amely a kopoltyúréseken távozik.
17 fajuk él, nagy részük kihalt. Ma élő fejgerinchúros faj például a lándzsahal.


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés