2019. január 24. csütörtök
Tádé, Timót
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n
Fogalomtárunk célja lehetőséget adni a szakma képviselőinek, hogy egymás illetve minden érdeklődő számára biológiai, orvosi és egyéb élettudományi fogalmakat ismertessenek. A fogalmak tetszőleges terjedelemben dolgozhatóak ki és tetszőlegesen illusztrálhatóak képekkel. A beérkezett fogalmak nem jelennek meg automatikusan a Fogalomtárban, először elbírálásra kerülnek. Az elbírálás nem szakmai értékelést jelent, pusztán a vicceket szűrik ki munkatársaink. Ennek megfelelően, sem terjedelmi, sem bármilyen más okból nem vetjük el az Ön munkáját, amennyiben az komoly szándékkal készült. Az elbírálás 1-3 napot vesz igénybe, megértését köszönjük.

Írjon hozzá Ön is Fogalomtárunkhoz! (Fogalmak kidolgozására csak a regisztrált és bejelentkezett látogatóinknak van lehetősége.)

Új fogalom kidolgozása

Fogalomkereső:

A  Á  B  C  Cs  D  Dz  Dzs  E  É  F  G  Gy  H  I  Í  J  K  L  Ly  M  N  Ny  O  Ó  Ö  Ő  P  Q  R  S  Sz  T  Ty  U  Ú  Ü  Ű  V  W  Z  Zs  X  Y  


Barr test - Szerző: kgergo

A Barr test ivari kromatinrög. A korai embrionális fejlődés során a nőkben az egyik X kromoszóma inaktiválódik, majd egy kicsi, tömör kromatinszemcsét alkot. Ez a kromatinszemcse kitapad a sejtmag hártyájához és optikai mikroszkóppal azonosítható.

Jelentősége abban van, hogy ezen egyszerű módszerrel ivari kromoszómákat érintő számbeli eltérések humán kariogram készítése nélkül, a legegyszerűbb laboratóriumban is kimutathatók. Természetesen a módszer nem tekinthető a diagnózis szempontjából kizárólagosnak, az eredményt meg kell erősíteni humán kariogram készítésével. A bizonytalanság abból fakad, hogy egyrészt összetéveszthető más struktúrákkal, másrészt a magot megfelelő síkban kell vágni, hogy éppen abba essen a kromatinrög, mely vágás persze véletlenszerűen történik.

A maghártyához kitapadó kromatinrögöt nevezik dobverőnek is, ha vérkenetet vizsgálunk, mivel a neutrofil granulocitákban dobverőhöz hasonló alakot vesz fel. Innen a könnyű azonosítás.

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés