2019. január 24. csütörtök
Tádé, Timót
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n
Fogalomtárunk célja lehetőséget adni a szakma képviselőinek, hogy egymás illetve minden érdeklődő számára biológiai, orvosi és egyéb élettudományi fogalmakat ismertessenek. A fogalmak tetszőleges terjedelemben dolgozhatóak ki és tetszőlegesen illusztrálhatóak képekkel. A beérkezett fogalmak nem jelennek meg automatikusan a Fogalomtárban, először elbírálásra kerülnek. Az elbírálás nem szakmai értékelést jelent, pusztán a vicceket szűrik ki munkatársaink. Ennek megfelelően, sem terjedelmi, sem bármilyen más okból nem vetjük el az Ön munkáját, amennyiben az komoly szándékkal készült. Az elbírálás 1-3 napot vesz igénybe, megértését köszönjük.

Írjon hozzá Ön is Fogalomtárunkhoz! (Fogalmak kidolgozására csak a regisztrált és bejelentkezett látogatóinknak van lehetősége.)

Új fogalom kidolgozása

Fogalomkereső:

A  Á  B  C  Cs  D  Dz  Dzs  E  É  F  G  Gy  H  I  Í  J  K  L  Ly  M  N  Ny  O  Ó  Ö  Ő  P  Q  R  S  Sz  T  Ty  U  Ú  Ü  Ű  V  W  Z  Zs  X  Y  


agonista - Szerző: vAirDa
 A farmakológiában agonistának nevezzük azokat az anyagokat, amelyek valamely receptorhoz kötődnek, és azon biológiai válaszreakciót idéznek elő. Az agonisták valamely endogén ligand (hormon vagy neurotranszmitter) hatását utánozzák azzal, hogy ugyanazon receptorhoz kötődnek.

Teljes agonsiták az adott receptoron maximális biológiai hatást váltanak ki. Például a gyógyszerként használt izoprenalin, ami a β adrenoreceptorokon ugyanolyan erős hatást vált ki, mint az adrenalin.
Parciális agonisták szintén kötődnek és aktiválják a recceptorokat, de nem képesek azt a biológiai hatást létrehozni, mint a teljes agonisták. Teljes agonista jelenlétében a parciális agonisták kompetítiv antagonistaként viselkednek, mert a teljes agonista hatását csökkentik azáltal, hogy versenyeznek a receptorkötődési helyekért. Ezt terápiásan is ki lehet használni. Például a skizofréniában egyes agyi területeken a dopamin szint alacsony, míg a mesolimbikus területeken a dopamin-transszmisszió fokozott. Az aripriprazol, mint parciális agonista hiperaktivitás esetén gátlóként (antagonistaként), míg hipoaktivitás esetén agonistaként viselkedik.
Inverz agonista hatása ellenkezője az agonista hatásának.
Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés